Deli Xl gaat voor 'duurzame' relaties op beurs

APELDOORN – Deli Xl draagt duurzaamheid een warm hart toe. De groothandel wil koploper worden op het gebied van duurzaamheid en streeft er onder andere naar om 90 procent van de inkoop te doen bij duurzame leveranciers. Deze leveranciers presenteerden zich in van maandag 13 tot en met woensdag 15 september op de Deli XL Foodservice Fair.

Eelco Brandes |

Duurzaam is voor Deli XL geen hype of modegril, maar een strategische keuze die sinds 2007 een integraal onderdeel vormt van de bedrijfsvoering. Meer gezonde producten in het assortiment en het terugdringen van het ziekteverzuim zijn concrete doelstellingen van Deli XL de komende jaren, evenals het realiseren van een duurzame inkoop. Een deel van de duurzame initiatieven van de partners van Deli Xl, de fabrikanten, waren te zien op de afgelopen Foodservice Fair van de groothandel in de Americahal in Apeldoorn. Spadel bracht op de beurs haar serie nieuwe, duurzame petflessen voor het voetlicht. Deze is lichter en vervaardigd van 50 procent gerecycled materiaal. Het gewicht van de 1,5 literflessen is teruggebracht van 31 naar 28,5 gram. Daarnaast gebruikt de groep Spadel gerecycled papier en plantaardige inkt voor de etiketten voor Spa Reine. Alle flessen zijn 100 procent recyclebaar. De groep Spadel bespaart volgens eigen zeggen met de nieuwe flessen 2.693 ton grondstoffen per jaar. Bakx Foods zocht de spotlights met een duurzaam concept onder de naam SmartLife. Dit assortiment snacks (hamburger, gehaktballetjes, groentensaté, groentenburger, frikadel en saté) kent drie belangrijke aspecten. De producten bevatten 50 procent minder vet en 2 procent minder zout. Bovendien is minimaal 50 procent van de ingrediënten vleesvervangend. Bakx Foods richt zich met het nieuwe assortiment vooral op schoolcateraars en de fastservicesector. De belangstelling voor de nieuwe range op de beurs is volgens de standmedewerker groot.

Trolley
Unilever presenteerde op de Foodservice Fair een nieuwe trolley waarmee in verzorgingstehuizen eenvoudig een kwalitatief prima, warme en biologische soep van Unox kan worden uitgeserveerd. De kar is flexibel en goed te manoeuvreren en de soep wordt via een speciale techniek warm gehouden. De bio-range is overigens nieuw voor Unox. De soepen bevatten biologisch geteelde groenten en worden volgens de strikte SKAL-certificering bereid. De soepen hebben ook het EKO-keurmerk toegekend gekregen. En dat biologisch niet altijd traditioneel is, maar ook innovatief kan zijn, bewijst meesterbakker Carl Siegert. Zij presenteerden op de beurs de Brolly. Dit is brood op een lollystokje gepresenteerd. Verkrijgbaar met zonnepompoenpit en haver-rozijn-vijg en ideaal voor cateraars die brood eens op een andere wijze willen presenteren. Op de drukbezochte beurs - ruim 5200 bezoekers - maakte Deli Xl ook de winnaar van de Koks! Duurzaamheids Trofee 2010 bekend: de composteerbare koffiebekers van Redbeans. De bekers zijn volgens de jury van de verkiezing een doorbraak. “De vinding kan een brede toepassing krijgen en is vooral geschikt voor ziekenhuizen en organisaties als de Nederlandse Spoorwegen. Het milieu is hier absoluut bij gebaat.’’ Duurzaamheid blijkt inmiddels behoorlijk ingeburgerd voor de klanten van Deli XL, die voornamelijk aangeven bij kruidenierswaren en AGF regelmatig te kiezen voor een duurzame versie. 60 procent van de bezoekers gaf aan dat zij dit actief bezig zijn met duurzaamheid en 17 procent is er enigszins mee bezig.

Bron:

laplace_delixl_167_large.jpg
laplace_delixl_167_large.jpg