GROLLOO – Tien horecabedrijven die uitblinken in gastvrijheid ontvangen op woensdag 24 september 2025 in Grolloo het gastvrijheidskeurmerk ‘Gezellig’. Het is de eerste keer dat dit keurmerk wordt uitgereikt. Tegelijkertijd vindt ook de presentatie van het gelijknamige, nieuwe consumentenmagazine plaats.
“In een wereld die steeds sneller draait, geloven wij dat echte gastvrijheid belangrijker is dan ooit”, laten gastvrijheidsexperts Jeannine Sok en horecaondernemer Sven Heijkoop weten. In 2023 namen ze het initiatief voor ‘Gezellig’: het allereerste onafhankelijke gastvrijheidskeurmerk voor de horeca.
Professionalisering
Met dit keurmerk willen de initiatiefnemers horecamedewerkers in de bediening in de spotlights zetten. “Dit keurmerk zal niet alleen helpen de verwachtingen van gasten te overtreffen, maar zal ook bijdragen aan de professionalisering van de horecabranche", aldus de experts.
Mystery visits
De afgelopen twee jaar vond de pilot voor het uitrollen van het keurmerk plaats. Samen met een denktank van gastvrijheidsprofessionals is er een selectie gemaakt van horecabedrijven die in aanmerking kwamen voor het keurmerk. Speciaal daarvoor getrainde leerlingen van het Drenthe College in Emmen hebben de eerste mystery visits afgelegd bij deze kandidaten. Daarna volgden extra checks door ervaren gastvrijheidsprofessionals. Alle mystery visits zijn afgelegd op basis van een checklist. Er is daarbij onder meer gelet op gastvrijheid, vakmanschap, presentatie en product.
Consumentenmagazine ‘Gezellig’
Om het gastvrijheidskeurmerk bekender te maken bij het publiek is er ook een nieuw consumentenmagazine ontwikkeld met de naam ‘Gezellig’. Hierin staan de tien keurmerkdragers vermeld en wordt een ode aan gastvrijheid gebracht. Een aantal inspirators uit de gastvrijheidsbranche komen aan het woord zoals Mandy Kwekkeboom-Overbeek (Gault&Millau Gastvrouw van het Jaar 2025, restaurant Joann in Enschede), Thérèse Boer (De Librije, Zwolle), Gert Wiltvank (De Librije, Zwolle), Arjan Broekman (Het Wijnhuis, Zwolle) en Frans en Bart Hofsteenge (Hofsteenge, Grolloo).
Uitreiking
Bij de gastheren van Hofsteenge in Grolloo vindt de feestelijke bijeenkomst op 24 september plaats. “Het noorden is goed vertegenwoordigd in het magazine en bij de eerste tien keurmerkdragers. Bovendien is dit een mooi ouderwets café-restaurant met een gezellige stamtafel en een biljart”, legt Sok uit over de keuze voor deze locatie.
Over de oprichters
Het keurmerk ‘Gezellig’ is in 2023 opgericht door Jeannine Sok en Sven Heijkoop. Sok is de eerste gastoloog van Nederland en eigenaar van Gastologie in Nijmegen. Via deze door haar ontwikkelde gastvrijheidsfilosofie en trainingsmethode helpt ze mensen bij het optimaliseren van gastvrijheid. Ze is bedenker van het bordspel Gastologie en auteur van verschillende boeken zoals ‘Hoe Gastvrij ben jij?’. Sven Heijkoop is horecaondernemer en eigenaar van restaurant Copain in ‘s-Hertogenbosch.
Bron: Out.of.Home Shops