OAK BROOK – Fastserviceketen McDonalds stopt in Noord-Amerika met het bewerken van afvalvlees tot hamburger ingrediënt. De omstreden ‘ammoniak-methode’ is elders verboden.
De Noord-Amerikaanse voedselautoriteit ziet het wassen van oneetbaar restvlees met ammoniak -waardoor het weer eetbaar wordt- als een bewerkingsproces, niet als eindproduct. Daardoor is de methode legaal en hoeft niet vermeld te worden op verpakkingen. Zo konden ketens als McDonalds de afgelopen jaren ongestoord afvalvlees blijven verwerken in producten voor menselijke consumptie, zoals hamburgers en gehakt. De publieke opinie, onder aanvoering van chefkok Jamie Oliver, heeft de hamburgerketen nu echter doen besluiten te stoppen met de omstreden methode. De tv-kok ageert al jaren tegen fastserviceketens die afvalvlees met ammoniak wassen.
Verbod
Concurrenten Burger King en Taco Bell zijn al langer gestopt met het wassen van restvlees met ammoniak. In Latijns-Amerika en Europa is de omstreden methode verboden.
Reactie McDonald's
McDonald's Nederland laat bij monde van woordvoerster Eunice Koekkoek weten dat McDonald’s het rundvlees in Europa nooit heeft behandeld met ammoniakgas en dat ook niet zal doen. Sinds augustus 2011 is dit ingrediënt ook niet meer in Amerika in gebruik, aldus Koekkoek.
Bron: Out.of.Home Shops