Ziekenhuizen verplichten zich in 2030 een gezond voedingsaanbod te hebben

'Goede voeding is niet altijd een vanzelfsprekendheid in ziekenhuizen'

DEN BOSCH - Het Nationaal Preventieakkoord laat niets aan duidelijkheid te wensen over: ziekenhuizen moeten bezoekers, personeel en patiënten gezondere voeding bieden. Ze hebben nog negen jaar, dan is een broodje kroket eerder uitzondering dan regel. Voor Johan Melein, business development manager bij cateraar Vitam, kan het niet snel genoeg gaan. “Het eten in ziekenhuizen draagt bij aan het herstel van patiënten, maar bijvoorbeeld ook aan vitaliteit van het personeel, evenzo belangrijk. Wat mij betreft pakken we veel sneller door.”

“Het verbaast me dat de telefoon niet roodgloeiend staat bij ons”, zegt Melein. Het is zijn werk om kansen in de markt te zien en die ziet hij volop in de catering voor zorglocaties. “Er is veel kritiek op ziekenhuiseten en hoewel ik er zelf geen ervaring mee heb, kan ik me wel iets voorstellen bij die negatieve beoordeling. Goede voeding is niet altijd een vanzelfsprekendheid in Nederlandse ziekenhuizen. Er is hier een wereld te winnen. Het is een hele mooie markt die niet alleen patiënten behelst, maar ook bezoekers en medewerkers. We weten allemaal hoe zwaar zorgpersoneel het heeft, ook zij verdienen goede voeding die bijdraagt aan hun vitaliteit. Daar plukken we allemaal de vruchten van”, vervolgt Melein bevlogen.

Vitam Vijf
Het is dan ook de missie van cateraar Vitam: met lekker eten en drinken mensen verleiden tot een gezonde en verantwoorde levensstijl. Het bedrijf werd opgericht in 2003 vanuit de gedachte dat catering beter moest. En vooral: gezonder. Melein: “We werken volgens de ‘Vitam Vijf’, vijf beloften die we onze gasten doen. De eerste is ‘ontmoeten en verbinden’, oftewel: bij ons staan genieten en ontmoeten centraal. De tweede is ‘Lekker en vitaal’. We verleiden onze gasten tot het maken van keuzes die gezond en lekker zijn. ‘Vers koken’ is punt drie. Zo vermijden we bijvoorbeeld onnodige toevoegingen. Nummer vier: ‘Het seizoen is de basis’. En het laatste punt, onder de noemer ‘Verantwoorde keuzes’, gaat over respect voor mens, dier en milieu. Ook duurzaamheid en een circulaire werkwijze vallen onder dit punt.”
Hier komt dan ook de verbazing van Melein vandaan. “Gezond en lekker eten zit in het DNA van Vitam. En omdat alle ziekenhuizen in Nederland in 2030 gezonde voeding aan hun patiënten moeten bieden, zoals is vastgesteld in het Nationaal Preventieakkoord van 2018, zou je denken dat ze ons nog veel vaker weten te vinden voor het voeden van hun patiënten, medewerkers en bezoekers.”

Doorpakken
Catering voor de zorg is een bijzondere tak van sport. Of zoals Melein het omschrijft: het heeft z’n eigen mores. “Als zorgcateraar zit je heel dicht bij de mensen – daar waar de zorg over gaat. In verzorgingshuizen is het eten het belangrijkste moment van de dag. En het eten in ziekenhuizen draagt bij aan het herstel van patiënten”, legt Melein uit. Hij vervolgt: “Ziekenhuizen geven niet graag de zorg voor hun patiënten uit handen. Daarom verzorgen ze vaak hun eigen patiëntcatering. Je ziet nu dat daar verandering in komt. In het Nationaal Preventieakkoord zijn afspraken vastgelegd om Nederland gezonder te maken. Een van die afspraken betreft het eten in ziekenhuizen. Vanaf 2025 moet de helft van de ziekenhuizen gezondere voeding aan patiënten, personeel en bezoekers bieden. In 2030 moet dat 100 procent zijn.” Dat duurt te lang, vindt Melein. “We hebben nog negen jaar, ik vind dat weinig ambitieus. Hoe moeilijk kan het zijn? Wat mij betreft pakken we veel sneller door.” Vitam ziet daar ook een rol voor zichzelf in weggelegd. “We zien zeker kansen in de zorgmarkt en hier gaan we dan ook actief op inzetten”, legt hij uit. “Sinds kort bieden we ook cliëntenvoeding aan. De manier waarop we dit invullen sluit naadloos aan bij onze missie. Wij geloven dat goede voeding volop mogelijkheden biedt om een waardevolle bijdrage te leveren aan vitale mensen in een vitale wereld.”

Krachtmenu
De plek waar die cliëntenvoeding van de cateraar terechtkomt, is Reade, het expertisecentrum voor revalidatie en reumatologie in Amsterdam. Het ging kortgeleden met Vitam in zee. De cateraar biedt cliëntvoeding aan de tachtig à negentig revalidanten. Melein: “De visie van Reade is gericht op herstel. Om deze uit te voeren is besloten om de dienstverlening uit te besteden aan Vitam. We hebben een krachtmenu bedacht, dat vol zit met beschermstoffen, brandstoffen en bouwstoffen. Wij kiezen bewust voor deze termen omdat ze herkenbaar en eenvoudig te begrijpen zijn. Op deze manier blijven we in de dagelijkse praktijk weg van de meer wetenschappelijke terminologie, zoals eiwitrijk, energierijk en vezelrijk.” De basis van het krachtmenu is de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. “Het is onze professionele plicht om hieraan te voldoen in de zorg. Groenten vormen het hart van de gerechten en we koken met dagverse ingrediënten. Het krachtmenu wordt vers bereid en in het zicht van de revalidanten afgemaakt. Zij liggen soms wel maanden in het centrum om te revalideren. We stimuleren ze om zoveel mogelijk samen te eten, want eten herstelt niet alleen, het verbindt ook.” Vitam houdt rekening met de persoonlijke voorkeur van de revalidanten en natuurlijk ook met hun medische status. “Voor revalidanten met een slikprobleem passen we bijvoorbeeld de maling van het voedsel aan”, legt Melein uit. De circa dertig man personeel die Reade al in de keuken, het personeelsrestaurant en de publieke koffiecorners heeft staan, wordt door Vitam overgenomen. Melein: “Reade heeft ook voor ons gekozen vanwege ons sociale beleid. Het voltallig personeel krijgt diverse opleidingen die we hebben ontwikkeld en er is nauwe samenwerking met de diëtisten van Reade.”

Alliantie Voeding in de Zorg
Wat gezondere voeding in ziekenhuizen precies is of moet zijn, daar houdt het landelijk expertisecentrum Alliantie Voeding in de Zorg zich mee bezig. De stichting werkt aan de uitrol van een gezond voedingsaanbod in zorginstellingen, voedingsadvies op maat voor patiëntgroepen en het inbedden van voeding en preventie in zorgopleidingen. Melein: “Enkele voorhoedeziekenhuizen, waaronder Gelderse Vallei in Ede, lopen voorop waar het gaat om goede voeding. Het is mooi om te zien dat er een groeiend inzicht is in het belang van goede voeding voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Nu de rest van de ziekenhuizen nog.”

Bron: Out.of.Home Shops