Horeca

‘Groei fastfoodrestaurants zet door’

LEIDEN – Het aantal fastfoodrestaurants in Nederland is de afgelopen vijf jaar toegenomen met 17 procent van 364 naar 422 restaurants. Met name in de grote steden op on the move-locaties groeit het aanbod fors.

Lisa van der Linden |

Dat blijkt uit de publicatie ‘het fastfoodrestaurant in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies. Het einde van de groei is volgens het onderzoeksbureau nog lang niet in zicht. Bijna 85 procent van de fastfoodrestaurants behoort tot de top drie: McDonald’s, KFC en Burger King.

Utrecht
Noord-Holland heeft, mede dankzij Amsterdam, de hoogste dichtheid van het aantal fastfoodketens per 100.000 inwoners (3,2). Zonder Amsterdam is dit 2,0. In Drenthe en Zeeland zijn de minste restaurants te vinden. Dat komt volgens de publicatie doordat hier weinig kilometers rijksweg zijn en er een beperkt aantal grote steden is. In de provincie Utrecht is de stijging de afgelopen vijf jaar het hoogst (41%), wat komt door een verdubbeling van het aanbod in de stad Utrecht.

Gemeentes met een relatief groot fastfoodaanbod liggen vaak langs A-snelwegen waar zich clusters van ketens bevinden, zoals bij veenendaal, Capelle aan de IJssel, Gouda en Rijswijk. Daarnaast zijn retail outletcenters ook trekkers (Roosendaal, Lelystad en Roermond). Ten slotte zijn veel fastfoodketens gevestigd op high traffic locaties, zoals rondom Schiphol of bij stations.

Toename
Van Spronsen & Partners horeca-advies verwacht dat de groei de komende jaren zal toenemen. Dat komt enerzijds door de toename van maaltijdbezorging en anderzijds door expansiedrift van bestaande ketens en nieuwe toetreders op de markt, laat het onderzoeksbureau weten. Daarnaast zullen fastfoodrestaurants zich meer focussen op vegetariërs, veganisten en gasten met allergieën.

Bron: Out.of.Home Shops

20180720_135606.jpg