Horeca

Ikea’s Zweedse balletjes nu ook plantaardig

HAARLEM – De restaurants en winkels van Ikea bieden vanaf 1 augustus plantaardige Zweedse balletjes. De balletjes dragen bij aan de visie van het bedrijf om in 2030 klimaatpositief te zijn. De ecologische voetafdruk van deze veganistische bal is slechts 4 procent van de gehaktvariant.

Amber Verhaar |

Ikea richt zich met het balletje niet alleen op vegetariërs. Ook vleeseters zouden van het balletje moeten kunnen genieten. Naar eigen zeggen zou de snack er niet alleen uitzien als een gehaktballetje, maar ook zo smaken. Het is echter gemaakt van erwteneiwit, haver, aardappel, ui en appel. Niet alleen in de restaurants wordt het veganistische balletje geserveerd; ze zijn ook te vinden in de Swedish Food Market, waar verschillende producten uit het restaurant aan consumenten wordt verkocht.

Aanvulling
Jaarlijks verkoopt het Zweedse woonwarenhuis wereldwijd meer dan een miljard gehaktballetjes. Het toevoegen van de plantaardige versie aan het assortiment zorgt voor een duurzamere aanvulling. “Met het grote bereik van Ikea hebben wij de verantwoordelijkheid en mogelijkheid om voor heel veel mensen voeding te maken dat beter is voor het milieu én goed smaakt”, vind Marcel Ruttgers, Ikea food manager in Nederland. Met het nieuwe product denkt hij dat er een goede kans is om dit te bereiken: “Het is ons gelukt om de lekkere smaak, malsheid en sappigheid van het gehaktballetje na te bootsen, zonder de toevoeging van vlees.”

Ikea heeft de afgelopen jaren al meerdere vegetarische en veganistische producten geïntroduceerd. Zo introduceerden zij in 2019 plantaardig softijs. Daarnaast bieden ze ook een veggie dog, waarvoor inmiddels tien procent van de klanten kiest. De plantaardige Zweedse balletjes zijn vanaf 1 augustus in alle Europese Ikea’s te vinden. Een aantal maanden later zullen ook vestigingen in Noord-Amerika, het Midden-Oosten en de regio Azië-Pacific met het product kennismaken.

Bron: Out.of.Home Shops