Kabinet onderzoekt heropening horeca

Update: DEN HAAG – Als het aan het kabinet ligt, starten zij nog deze maand een proef met 25 restaurants om te kijken of de horeca opnieuw kan openen. Mocht de test een succes zijn, dan kunnen restaurants mogelijk aan het einde van 2020 weer open. Dat is de conclusie na 'een kritisch, maar constructief gesprek met de minister-president', aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

De restaurants die deelnemen aan de test moeten aan strenge regels voldoen. Zo geldt er een maximaal aantal bezoekers per vierkante meter (zoals voorheen), maar zijn ook een goede ventilatie, maximaal vier personen per tafel, looproutes voor klanten en personeel, mondkapjes bij verplaatsing en kuchschermen vereisten. Daarnaast komen er duidelijke afspraken over sluitingstijd en de verkoop van alcohol. De selectie van de 25 horecazaken zullen een goede afspiegeling zijn van de horecasector als geheel en zal worden gemaakt door KHN in samenwerking met TNO en het RIVM.

Sinds 14 oktober hebben horecazaken opnieuw hun deuren moeten sluiten. Maar mochten de resultaten begin december positief blijken, zou het mogelijk zijn om nog dit jaar de horeca onder deze voorwaarden te openen. Daarvoor moeten wel de algehele besmettingscijfers in Nederland laag blijven. Met dit plan zegt KHN te willen voorkomen dat er maar ‘één knop is om aan te draaien’, met alle horeca open of dicht.

Gesprek
Om het belang van aanvullende financiële steun, perspectief en een routekaart voor een heropening nogmaals aan te kaarten, initieerde KHN een gesprek tussen Willemsen, KHN-directeur Dirk Beljaarts en minister-president Rutte. In het gesprek van een uur werd dieper ingegaan op de huidige situatie en de onzekerheid, boosheid en het verdriet waar horecaondernemers mee te maken hebben.

Willemsen: “Het gesprek met de minister-president was kritisch, maar constructief. Hij heeft aangegeven de situatie te erkennen en waardeert het enorm dat de branche zelf oplossingen aandraagt. Het wordt nu wel tijd dat er perspectief wordt geboden en dat er wordt doorgepakt richting heropening. Daarnaast kan niet zo zijn dat de horeca volledig moet sluiten en dat bijvoorbeeld maar de helft van de vasten lasten wordt vergoed. Naast een verplichte sluiting, hoort dan ook een vergoeding van 100 procent te staan.”

De minister-president heeft aangegeven dat hij zich realiseert dat horecaondernemers zelf al heel veel aan eigen spaargeld en tegoeden hebben ingelegd en dat hij de oproep van KHN voor extra steun begrijpt. Rutte erkent dat het slimme plan nodig is, ook gezien de behoefte van de samenleving. Hij verwacht voor eind volgende week te kunnen laten weten of de horeca voor de kerst open kan.

Bron: Out.of.Home Shops