Horeca

KHN: ‘Horeca mag open, maar steunpakket noodzakelijk’

WOERDEN - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is opgelucht dat het kabinet heeft besloten stappen te nemen richting de heropening van de horeca. Vanaf 1 juni 12:00 uur ’s middags mag de branche de deuren openen om zowel binnen als buiten gasten te ontvangen.

Lisa van der Linden |

De afgelopen periode heeft KHN overleg gevoerd met de verschillende ministeries om samen te komen tot een verantwoorde opening. KHN-voorzitter Rober Willemsen: “Wij zijn blij dat het geboden perspectief op 6 mei nu vorm heeft gekregen en we per 1 juni onze deuren weer voorzichtig mogen openen. De restricties maken het voor veel horecaondernemers helaas nog steeds onwerkbaar. We begrijpen goed dat gezondheid enorm belangrijk is en we willen geen van allen dat het virus weer oplaait. Maar de nood bij ondernemers is hoog; het water staat ons echt aan de lippen. Dus we kunnen dan ook niet wachten om onze gasten weer te verwelkomen en verantwoord open te gaan. Wel blijft aanvullende steun keihard nodig om ervoor te zorgen dat de branche het overleeft.”

Horecaondernemers krijgen nu langzaam de verwachte ruimte om hun onderneming weer op te starten. Wel gelden er de komende periode beperkte voorwaarden:
• Horecamedewerkers moeten triage hanteren; een gezondheidscheck waarbij wordt gevraagd of gasten geen gezondheidsklachten hebben of recent hebben gehad.

• 1,5 meter afstand blijft de norm. Zowel op de terrassen als in horecabedrijven moeten gasten op 1,5 meter afstand van elkaar zijn. Uitzondering hierop vormen mensen die een gezamenlijke huishouding vormen en tweetallen. Vanaf drie personen wordt er gehandhaafd, daarom kunnen ook tweetallen die geen gezamenlijke huishouding vormen binnen 1,5 meter van elkaar zitten.

• Er komt een pilot met schermen in de horeca als alternatief voor de 1,5 meter afstand. Als de uitkomsten daarvan positief zijn, kunnen schermen worden toegepast.

• Clubs en discotheken blijven volgens het overheidsbesluit voorlopig gesloten.

KHN heeft bij het indienen van het concept-protocol enkele weken geleden ook een duidelijke kanttekening geplaatst: Dat 1,5 meter afstand houden in veel situaties technisch onmogelijk is. Maar voor de meeste horecazaken zal het financieel ook niet rendabel zijn. Het huidige steunpakket is volgens de KHN onvoldoende en dekt niet alle kosten die voor veel horecaondernemers gewoon doorlopen. KHN roept het kabinet dan ook dringend op per omgaande met aanvullende steunmaatregelen te komen om de horecabranche door de coronacrisis heen te helpen.

Bron: Out.of.Home Shops

foto-1-mcdonalds-introduceert-prototype-restaurant-voor-opstart-zittende-horeca-.jpg