Horeca

Grote regioverschillen in bezettingsgraad hotels

NIEUWVEEN - In tegensteling tot restaurants en cafés mogen hotels openblijven. Het aantal boekingen verschilt sterk per regio; zo zijn hotels in de Randstad nagenoeg leeg en weten de gasten de hotels in buitengebieden juist wel te vinden.

Hotels aan de kust en in landelijke gebieden doen het goed in de herfstvakantie, meldde NOS eerder deze maand. De Duitse en Belgische gasten die normaal ons land bezoeken blijven nu weliswaar weg, maar de kamers worden geboekt door Nederlandse vakantiegangers. Dat geldt echter niet voor hotels in de Randstad, zo vertelt een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland aan Levensmiddelenkrant: “Er zijn grote verschillen tussen regio’s in het land en in type hotels. Met name in de grote steden ontvangen hotels nauwelijks gasten; de bezettingsgraad en omzet zijn nihil. Doordat er veel zakelijke evenementen en congressen zijn afgelast, zijn er vrijwel geen zakelijke gasten.” Omdat het niet rendabel is om open te blijven, hebben verschillende hotels in onder meer de hoofdstad besloten hun deuren voorlopig te sluiten.

Kortingsacties
Hoewel van het Outbreak Management Team de restaurants wel open hadden mogen blijven bij deze tweede COVID-19 golf, besloot het kabinet tot een volledige sluiting. Een uitzondering hierop vormen de bars en restaurants van hotels, waar gasten die er overnachten wel kunnen eten en drinken tot 20 uur. Meerdere hotels verspreid over Nederland proberen met kortingsacties op overnachtingen gasten te verleiden in hun restaurant te komen eten. Zo speelde een Rotterdams sterrenrestaurant dat in hetzelfde pand zetelt als het Hilton Hotel, recent creatief in op de ‘maas’ in de regelgeving door bezoekers in te laten schrijven als hotelgast tegen een extra betaling van tien euro. Na negatieve berichtgeving werd besloten om weer te stoppen met deze kunstgreep. 

Dit artikel verscheen eerder in de papieren editie van Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.

food-gaf609c734_1920.jpg