Horeca

Restaurants en cafés open vanaf 5 juni

WOERDEN – Demissionair premier Mark Rutte maakte tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag bekend dat cafés en restaurants vanaf 5 juni de deuren, onder voorwaarden, versneld weer mogen openen. KHN pleitte er de afgelopen weken voor om geen onderscheid tussen restaurants en cafés de maken.

De Koninklijke Horeca Nederland lobbyde ervoor om geen onderscheid tussen de verschillende horecagelegenheden te maken en de versoepelingen versneld door te voeren, wat is gelukt. Waar eerst nog onderscheid tussen ‘droge’ en ‘natte’ horeca werd gemaakt, gaat nu een groot deel van de horeca, waaronder restaurants, cafés en eet-en drinkgelegenheden in hotels, in één keer open aankomende vrijdag. Restaurants mogen nu vier dagen eerder open dan gepland en ‘overige horeca’ gaat ruim drie weken eerder open.

Routekaart
De volgende stappen van de routekaart, stap vier en vijf, worden waarschijnlijk op 30 juni ingevoerd. Hier komt de komende weken meer informatie voor vrij. Met doorvoering van de volgende stappen worden de restricties op het aantal personen per ruimte losgelaten en kunnen doorstroomlocaties zoals evenementen, discotheken en nachtclubs gasten zonder 1,5 meter ontvangen, mits ze werken met toegangstesten.

Voorwaarden
Horecaondernemers kunnen vanaf vrijdag binnen gasten ontvangen, maar zijn nog wel aan enkele regels gebonden. Zo mogen er maximaal vier personen aan één tafel zitten, worden er maximaal vijftig personen per ruimte toegelaten, zijn gasten verplicht te reserveren en registreren, worden ze geplaceerd en moeten ze om 22.00 uur dicht. Robèr Willemsen, KHN-voorzitter: “Ik ben blij dat we volgende week zaterdag met meer horecabedrijven meer ruimte krijgen, al is het teleurstellend dat er geen verdere versoepelingen voor terrassen komen. Zeker met het EK in aantocht.”

Overige horeca sectoren
Naast restaurants en overige horeca is er voor veel andere sectoren nog geen oplossing of perspectief. Het gaat hierbij om (party)cateraars, hotels die afhangen van buitenlands toerisme, grote (zakelijke) bijeenkomsten en horecagelegenheden op kantoor. Willemsen stelt dat het een noodzakelijk is om snel door te schakelen en dat de restricties zo snel mogelijk verder worden afgebouwd, zodat deze zomer weer voluit en zonder belemmeringen toegewerkt kan worden naar een rendabele exploitatie.

Steunpakket
Het kabinet maakte bekend dat ondernemers in het derde kwartaal nog gebruik kunnen maken van financiële compensatie vanuit de overheid. Omdat volledige exploitatie voor de horeca zonder beperkingen voorlopig uitblijft is het steunpakket voor hen noodzakelijk, daarnaast is er voor de bovenstaande sectoren nog weinig- tot geen perspectief. Het KHN pleit voor de voortzetting en verbetering van de steunpakketten en voor een CoronaHerstelplan om de sector toekomstperspectief te bieden.

Bron: Out.of.Home Shops

leestafel-2-mei-2013.jpg