AMSTERDAM – Tijdens Amsterdam Dance Event (ADE) wordt er voor het eerst gekookt met een mobiele kookrobot. De primeur komt toe aan het bedrijf Veloce.
Veloce is opgericht door Lucas van Oostrum, Vladimir Smelov en Vadim Slobodianik. Met de robot in een zeecontainer wordt tijdens het ADE verse pastagerechten gemaakt. Het is nog geen volmaakt systeem, maar een living lab waarin de robotica wordt getest in de echte wereld. “We willen technologie niet in een lab houden, maar in het echt tot leven brengen”, zegt Lucas van Oostrum. “Pas als een robot midden in een bruisend festivalterrein staat, weet je of het werkt, kun je de juiste feedback ontvangen en doorontwikkelen.”
Van Oostrum zit midden in de innovatie. Zijn dronebedrijf geeft over de hele wereld lichtshows. Smelov is binnen Veloce verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van de robot en het automatiseringssysteem. Slobodianik doet de financiën en is verantwoordelijk voor het schaalbare businessmodel.
Enige taak
De robot, die het perfect bereiden van verse pasta als enige taak heeft, moet een antwoord zijn op het groeiende personeelstekort in de horeca. Ook moet het inspelen op de stijgende personeelskosten en inflatie die eten en drinken steeds duurder maken. “Wij zien de huidige versie van Veloce niet als het eindproduct", vervolgt hij. “Het is een testomgeving, een tussenstation naar een volledig autonome keuken die verse pasta levert met een prijs-kwaliteitverhouding die kan concurreren met de supermarkt. We willen nu leren van elke klant die een bord pasta eet, want alleen door te doen, kom je verder”, aldus Van Oostrum.
Na ADE wordt de robotkeuken ingezet op verschillende evenementen en festivals in binnen- en buitenland.
Bron: Out.of.Home Shops