Benjamin Vandenberg restaurant Brink.jpg Ondernemer en kok Benjamin Vandenberg voor zijn nieuwe restaurant Brink, waar mensen à la carte kunnen dineren.

'In Assen moet je niet te hip denken'

ASSEN – Ondernemer Benjamin Vandenberg is eigenaar van The Black Tie in Assen en heeft op 5 juni nog een restaurant geopend: restaurant Brink. De twee horecazaken liggen op zo’n 150 meter afstand van elkaar. Toch zijn het geen concurrenten, want het gaat om twee totaal andere concepten.

Rosanne Wormgoor |

Al van jongs af aan werkt Vandenberg in de horeca. Eerst als afwasser, waarna hij de koksopleiding heeft gevolgd. “Ik heb in diverse zaken gewerkt als kok, van sterrenzaken tot buffetrestaurants. Ruim zeven jaar geleden opende ik mijn eerste eigen restaurant: The Black Tie. Ik droomde er altijd al van om iets voor mezelf te beginnen. Als je als kok werkt in een zaak die niet van jou is, krijg je niet zoveel credits, terwijl je wel heel hard staat te werken in de keuken. Dat is nu anders. Ik doe het samen met een vennoot. Zij is gastvrouw en doet vooral de voorkant en ik ben voornamelijk bezig in de keuken”, licht Vandenberg toe.
The Black Tie begon als een shared diningconcept, maar daar bleek Assen nog niet klaar voor te zijn. “In Assen moet je niet te hip denken”, meent de ondernemer. “The Black Tie is nu een fine dining-restaurant voor dineren met een verrassingsmenu. Dit loopt uiteen van vier tot zes gangen. We proberen daar heel divers in te zijn. Er zit altijd wel een visgerecht tussen, evenals iets met gevogelte en vlees, maar ook aan vegetariërs wordt gedacht. Elke maand hebben we een ander verrassingsmenu, omdat we veel vaste gasten hebben. Een verrassingsmenu is niet alleen leuk, maar het zorgt ook nog eens voor minder verspilling. Je kan namelijk makkelijk dingen verwerken die je nog hebt liggen”, meent Vandenberg.
Een tweede restaurant zat al zo’n anderhalf jaar in de planning. De ambitie was om een zelfvoorzienend restaurant te realiseren met een volledige groentetuin. Dat ging niet door in verband met de locatie. “Uiteindelijk was er een faillissement hier in Assen en wij kenden de verhuurder via via. Dat was allemaal heel toevallig. Zij wilden heel graag dat wij die zaak overnamen en zo is het gekomen. Het is een hele mooie locatie met een groot terras, dus eigenlijk is het perfect”, zegt de ondernemer.

À-la-cartemenu
De nieuwe horecagelegenheid, restaurant Brink, is van negen uur in de ochtend tot negen uur in de avond geopend. Het concept is een à-la-cartemenu. “Ik denk dat à la carte erg fijn is voor mensen; dat ze zelf kunnen kiezen. We nemen ook een klein stukje van The Black Tie mee naar het nieuwe restaurant, namelijk de kwaliteit, maar wel op een toegankelijke manier. Er zijn veel meer mogelijkheden. Gasten kunnen voor alleen een hoofdgerecht of een drankje komen, maar eveneens voor een driegangenmenu”, aldus Vandenberg.
De naam van restaurant Brink is volgens de eigenaar heel simpel bepaald. “We zitten op de Brink in Assen”, lacht hij. “Er kwamen heel veel namen voorbij, maar uiteindelijk zijn we voor deze naam gegaan, omdat het voor iedereen gelijk duidelijk is. The Black Tie zit niet op de Brink, maar naast de markt. Dat is ook een populaire plek voor horeca. Dat leeft meer in de avond en nacht en de Brink meer tijdens de middag en een gedeelte van de avond”, vertelt Vandenberg.

Uitdagingen
Sinds 5 juni is restaurant Brink open voor het publiek. In aanloop daarnaartoe liep de eigenaar tegen verschillende uitdagingen aan. “De sleuteloverdracht was pas in mei, maar we wilden 5 juni al open vanwege een groot evenement in Assen. Dit betekende dat er weinig tijd was om alles goed te regelen, zoals de vergunningen. We hebben alles op alles gezet om op tijd de alcoholvergunning te krijgen, maar er waren ook andere vergunningen nodig. En personeel vinden binnen een maand was eveneens een uitdaging. Ik had geluk dat ik bij The Black Tie net een oude vriend van mij had aangenomen als kok. Die wilde ook graag aan de slag bij restaurant Brink. Met het vinden van de rest van het personeel hebben we eveneens geluk gehad.”
Toch zat er ook het een en ander tegen. Vandenberg: “We hoorden een week voor de opening dat een van de werknemers die we hadden aangenomen een gescheurde enkelband had. Hierdoor kon hij niet komen werken en zijn we nu in eerste instantie maar vijf dagen in de week open. Achteraf was het eigenlijk heel fijn dat dit gebeurde. Het gaf ons de ruimte om er rustig in te komen en een goed fundament neer te zetten voordat we straks zeven dagen opengaan als hij weer kan werken. Dan kunnen we er volop tegenaan tijdens de zomerperiode.”

Feedback
De eerste reacties na opening zijn positief. “Mensen zijn heel erg tevreden. We vullen het gat op tussen het fine dining van The Black Tie en alles wat daaronder zit. Het is even wat anders dan de spareribs of hamburgers die je op veel plekken in Assen kunt eten. De komende tijd zullen we eveneens feedback vragen van de gasten”, aldus Vandenberg. Bij restaurant Brink kunnen binnen vijftig personen zitten en buiten nog eens tachtig. Volgens de eigenaar zullen dat dan niet allemaal eters zijn, maar ook mensen die alleen een drankje komen doen.

Voorlopig zal Vandenberg nog constant aanwezig zijn bij The Black Tie. “Het is lastig om daar iemand anders voor te vinden. Mensen komen echt voor het goede eten. Ik heb op termijn wel de ambitie om me te focussen op restaurant Brink of misschien komt er nog wel iets anders op mijn pad, maar voor nu is dat niet mogelijk. Maar ik vertrouw restaurant Brink volledig toe aan het personeel dat daar staat. Dat is heel goed personeel en ik zal zelf op zondagen aanwezig zijn. Ik heb natuurlijk wel constant contact met ze. Hoe alles loopt en hoe het gaat.”

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.