Top 3 NK Lekkerste Pasta 2024.jpg De winnaars van het NK Lekkerste Pasta

Horeca

Winnaars NK Lekkerste Pasta en NK Pizza bakken bekend

AMSTERDAM – De Italiaanse chef Stella Centola heeft met overmacht de tweede editie van het NK Lekkerste Pasta op de Horecava gewonnen. Ze maakte grote indruk op de jury met haar ‘Malloreddus con ragù di ossobuco’. Tawfik el Shanwany van LouLou Pizzabar in Amsterdam viel in de prijzen bij het NK Pizza bakken. De jury was vol lof over zijn deeg en kooktechnieken.

Erica van der Valk |

Familierecept
Het was voor Stella Centola de eerste keer dat ze aan een kookwedstrijd meedeed. De chef uit Rome staat op het punt om aan de slag te gaan bij restaurant La Casina in Huizen. “En dan is dit natuurlijk een geweldige start”, reageert ze op de winst. “Ik ben hier ontzettend blij mee. Als je iets maakt, moet je dat met liefde doen. Bij dit gerecht denk ik altijd aan mijn grootmoeder, want dit is haar recept. Het is perfect.”

Perfect in eenvoud
Het winnende gerecht is gemaakt met malloreddus, een pasta uit de Sardijnse keuken. Ze serveerde deze met ragù van ossobuco. De jury was zeer onder de indruk van de eenvoud van haar creatie. “Met een paar ingrediënten heeft ze een topgerecht gemaakt. De pasta zelf was goed uitgevoerd, perfect al dente, en de osso bucco had een erg mooie smaak. Het gerecht lijkt zo simpel, maar in de uitvoering toonde ze zich de chef. Zo’n gerecht maak je niet zomaar.” Daarmee versloeg Centola Jean Carlos Di Mella, Mangia Pizza in Amsterdam en Valerio Prestato, Pizza & Co in Amsterdam.

Top 3 NK Pizza bakken 2024.jpg De winnaars van het NK Pizza bakken

Eigenlijk geen tijd
"Ik kan het niet geloven", reageert Tawfik el Shanwany, de emotionele winnaar van het NK Pizza bakken 2024. "Ik heb een goedlopende zaak in Amsterdam en had eigenlijk geen tijd om mee te doen, maar ik vond het toch waardevol om hier te zijn en mijn pizza te promoten." De ondernemer was na afloop van de wedstrijd dan ook snel weer vertrokken. “Ik ga op de foto met de beker en daarna moet ik werken in de zaak.” De winnende pizza, Ti Voglio Bene, staat sinds een maand op de kaart bij LouLou Pizzabar.  

Poolish-methode
De jury was vooral te spreken over het deeg, waarvoor de maker onder meer de poolish-methode gebruikte. Dit is een methode waarbij het deeg in meerdere stappen wordt bereid met een voorgefermenteerd moederdeeg. "Door de dubbele fermentatie was de korst extra krokant en had de pizza een hoge hydratatie", aldus de jury. Ook de bereiding van de verschillende ingrediënten maakte indruk. "Elke ingrediënt was op de juiste tijd en temperatuur gegaard." De jury genoot onder meer van de auberginechips. "Al met al is deze pizza heel goed doordacht." Zilver ging naar Domenico Malerba van Pizzacos Zwaag en Valerio Prestato van Pizza & Co Amsterdam ging wederom met het brons naar huis.

Bron: Out.of.Home Shops