netherlands-6556929_1920.jpg

Horeca

ING: Mager jaar voor horeca in 2024

AMSTERDAM – Het ziet er volgend jaar niet gunstig uit voor de horeca. Door een lage economische groei, licht stijgende werkloosheid, laag consumentenvertrouwen en oplopende prijzen zal de volumegroei niet boven de 1% uitkomen. De bank verwacht dat de consumenten een pas op de plaats zullen nemen als het om horecabezoek gaat. Hogere personeelskosten zullen horecaondernemers tot prijsverhogingen dwingen. ING verwacht na 9% in 2023 opnieuw een stijging in 2024. Het aantal faillissementen zal volgend jaar ook stijgen, denken de analisten van de bank.

Redactie |

Sinds de coronaperiode kostte het de horeca, slechts tot het tweede kwartaal van 2023 om terug te keren naar een stabieler groeipad. De gemiddelde pintransacties in alle branches van de horeca groeiden in 2023 ten opzichte van dezelfde periode in 2022, maar dat komt voornamelijk door prijsverhogingen. Die waren nodig om de hogere kosten te compenseren door de hogere energie-, inkoop- en personeelskosten. Volgend jaar stijgen vooral de kosten voor personeel waarvoor in de cao een loonstijging is afgesproken van tussen de 8 en 12% om concurrerend te blijven ten opzichte van andere sectoren.

Kosten
De bank verwacht dat twee op de drie horecaondernemers de stijgende kosten niet of niet helemaal kan doorberekenen aan de gasten. Hotelgasten zijn minder prijsgevoelig waardoor hotels makkelijker de hogere kosten kunnen doorberekenen. Vooral restaurants en cafés hebben moeite om de kosten volledig bij de klant neer te leggen uit vrees dat ze weg blijven. Dit zal ten koste gaan van de winstgevendheid. 

“De marktomstandigheden voor de horeca blijven moeilijk”, stelt Katinka Jongkind, sectoreconoom leisure bij ING Research. “Naast lagere winstmarges heeft circa één op de acht horecabedrijven een schuldenlast die als problematisch wordt beschouwd. Vooral onder restaurants en cafés wordt de schuld zo ervaren. Sinds oktober 2022 zijn horecabedrijven verplicht begonnen met het terugbetalen van de tijdens de coronaperiode opgebouwde belastingschuld van 1,5 miljard euro. Gezien de verwachting voor een matige groei voor de horeca in 2024, hogere personeelskosten en de coronaschuld die moet worden afbetaald, is de verwachting dat het aantal bedrijven dat stopt of failliet gaat in de horeca in 2024 hoger zal zijn dan in 2023.”

Bron: Out.of.Home Shops