vaversa1.jpg Foto: VaVersa

Horeca

Ingrediënten verbouwen in je restaurant? Het kan.

AMSTERDAM – De Amsterdamse start-up VaVersa heeft een miniatuurkas ontwikkeld waarmee chefs ingrediënten kunnen verbouwen in hun zaak. In de kas, met de naam Mia, kunnen meer dan tachtig producten van over de hele wereld worden verbouwd.

Redactie |

Dat scheelt volgens oprichter Olivier Francescangeli veel uitstoot van CO₂ omdat de producten niet meer hoeven te worden verscheept. Daarnaast wordt er 90% minder water gebruikt voor het verbouwen en kan er tot 15% meer worden verbouwd per vierkante meter. Omdat de producten kunnen worden aangepast aan het gebruik in de keuken wordt ook voedselverspilling geminimaliseerd. Ook belangrijk is dat er geen pesticiden meer hoeven te worden gebruikt.

Besparing
Francescangeli heeft de Mia ontwikkeld aan de Wageningen University and Research. Een kas kan volgens het bedrijf per week tot anderhalve kilo kruiden, vier kilo aan tuinkers of 600 eetbare bloemen produceren. De producten zijn altijd vers en meteen toegankelijk wat de smaak en de kwaliteit ten goede komt. De besparing wordt in geld geschat tussen 800 en 1200 euro. Mia werkt vrijwel volledig geautomatiseerd en gebruikt geavanceerde sensoren om de productie op afstand te monitoren. Het VaVersa-team ondersteunt daarnaast gedurende de hele teeltcyclus. Een chef is volgens de berekeningen slechts 40 minuten per week aan de werkzaamheden kwijt.

“Met de Mia herdefiniëren we het begrip ‘van boer tot bord’ en introduceren we een makkelijke manier om de productie direct naar de plek van gebruik en consumptie te brengen, zónder dat de restaurants inleveren op kwaliteit, gebruiksgemak en consistentie, maar mét kostenbesparingen. Een win voor het milieu en voor de chefs”, aldus Francescangeli.

Bron: Out.of.Home Shops