LEEUWARDEN – De horecabeurs in Leeuwarden komt met een nouveauté waarmee het personeelstekort kan worden aangepakt in de snackwereld. Bedenker Jouke Wijdogen introduceert de Lokettaria, een robot die snacks kan bakken en uitserveren zonder tussenkomst van mensen en tegelijkertijd zelf inschat met AI hoeveel snacks er nog zijn.
Op grote horeca-evenementen zijn steeds meer apparaten te vinden waar helemaal geen mensen meer aan te pas komen. De snackrobot Lokettaria kan nu ook ingezet worden om personeel te vervangen. Wijdogen zegt tegen Omrop Fryslân: “Het gaat om een patatkraam waar geen medewerkers meer in staan. De uitvinding zou een productie van 450 producten per uur aankunnen.” Hij vervolgt: "We weten dat er op 'hightraffic-locaties' veel eten nodig is. Je kunt continu blijven produceren. Je kunt hierdoor ook langere openingstijden hanteren.”
Kunstmatige intelligentie
De Lokettaria is een robot die zonder tussenkomst van mensen snacks kan bakken en uitserveren. Door het werken met kunstmatige intelligentie kan de Lokettaria zelf inschatten hoeveel snacks er nog zijn en hoeveel olie er nodig is. Hierdoor kan zuiniger gewerkt worden.
Jan Vlap, organisator van de Horeca EvenTT vakbeurs juicht dit soort innovaties die personeelskrapte aanpakt, toe: "Ik denk niet dat dit iets is voor de grote, duurdere restaurants, maar wel als je het hebt over fastfood. We hebben handen nodig."
Het is de bedoeling dat eind 2024 een snackwagen operationeel is die volledig door robots bediend wordt.
Bron: Out.of.Home Shops