iStock-2217316733.jpg Foto: iStock

Ondernemers blikken terug- en vooruit - deel 1

NIEUWVEEN – Het afgelopen jaar heeft Out.of.Home Shops gesproken met leuke, interessante en enthousiaste ondernemers. Een enkeling vond het spannend, maar de meesten spraken graag en vrijuit over hun al dan niet nieuwe onderneming. Voor de laatste krant van het jaar zijn enkele van hen gevraagd om aan te geven wat voor hen de hoogtepunten waren van 2025. Tegelijkertijd mochten ze vertellen wat ze wensen, verwachten en hopen voor het nieuwe jaar.

Kim Schoonman |
Spoorhuis Uithoorn.jpg Mariska en Wilco Egbers van het Spoorhuis in Uithoorn. Foto: Gerard van Oosbree

Het Spoorhuis in Uithoorn heropende dit jaar op 1 oktober. Toch kunnen eigenaren Mariska en Wilco Egbers terugkijken op het hele jaar, omdat Wilco al drie jaar werkzaam is als souschef in dit restaurant. In augustus 2024 is de vraag tot overname neergelegd en iets meer dan een jaar later gooide het echtpaar de deuren open. Niet zo gek dus, vertelt de eigenaresse aan Out.of.Home Shops, dat het hoogtepunt van 2025 voor het stel de heropening van het restaurant was. “We hebben veel familie en vrienden die met ons meeleefden. Er waren veel leuke reacties, lieve kaartjes, lieve woorden, ook van vaste gasten die er heel erg aan gedacht hebben. Dat vond ik echt geweldig”, vertelt ze.

Drukke kerstdagen
Het restaurant heeft twee hele drukke maanden achter de rug en maakt zich nu op voor de kerst. De agenda is gevuld met kerstborrels van bedrijven en kerstdiners en eerste en tweede kerstdag zijn ze voor diner geopend. “We hebben een mooi kerstmenu”, beaamt de onderneemster trots.

Voor 2026 heeft het stel begrijpelijk nog geen plannen voor hele grote veranderingen. “We hopen eigenlijk om deze koers voort te zetten, die we de afgelopen twee maanden hebben ingezet en dat we gewoon een heel mooi en druk jaar mogen maken. Qua eten houden we dezelfde trend en proberen we natuurlijk op ieder menu iets verrassends te zetten.”

Ideeën
Geen grote veranderingen voor Het Spoorhuis dus en het is de eerste twee maanden zo druk geweest dat ze nog geen kans hebben gehad om daarover na te denken. Maar stiekem spelen er wel ideeën: “Kijken wat misschien meer bij ons zou passen wat betreft bijvoorbeeld het optimaliseren van leveranciers of een reserveringssysteem dat beter aansluit bij de wensen van onze gasten. Dat zijn punten waar we hopelijk aankomend jaar eens goed naar kunnen kijken. Dat is gewoon leuk om mee bezig te zijn”, eindigt ze vrolijk.

"Kijken wat misschien meer bij ons zou passen wat betreft een reserveringssysteem dat beter aansluit bij de wensen van onze gasten"
Joep van Gruijthuijsen.jpg Joep van Gruijthuijsen.

Afgelopen zomer sprak Out.of.Home Shops Joep van Gruijthuijsen voor maar liefst twee artikelen. Het eerste ging over het openen van Strand Goud, de nieuwste aanwinst van hun almaar uitbreidende familiebedrijf. Het andere artikel ging over de onderneming, ooit gestart door zijn opa, die al bestaat uit hotel-restaurant Moeke Mooren, restaurant KOECK en alle recreatie die daartussen te vinden is, zoals een escaperoom, camping en het gastenverblijf De Stoep. Het familiebedrijf heeft een goed jaar achter de rug.

Eten aan het water
Het hoogtepunt van 2025 was voor Van Gruijthuijsen niet moeilijk: “Voor mij persoonlijk was dat de opening van ons Strand Goud en het in gebruik nemen daarvan.” Het strand is gratis toegankelijk. Er komen niet alleen mensen vanuit Moeke Mooren om te zwemmen en zonnen, maar ook fietsers, wandelaars en bootjesmensen uit de buurt. Het team van Moeke Mooren zag er omzet in door het stukje strand om te toveren tot moderne, toegankelijke eetgelegenheid aan het water. Heel veel mensen gingen op het strand liggen en kwamen bij Moeke Mooren eten. De doelgroep die alleen maar in de zon ligt en dan weer naar huis gaat, proberen ze naar de bar te trekken, die een stuk laagdrempeliger is. “We kunnen hen op deze manier ook wat bieden, keuzes geven.” Strand Goud heeft deze zomer heel erg goed gedraaid, aldus de eigenaar.

Een tweede, kleiner en meer recent hoogtepunt: in de afgelopen twee weken zijn er nieuwe jeu-de-boulesbanen in gebruik genomen. “We hebben een terras omgebouwd tot acht indoor jeu-de-boulesbanen om wat winteractiviteiten te hebben en daar hebben we een leuk arrangement bij bedacht. Die blijven liggen tot eind maart en dan wordt het weer een terras.” Een meer op de toekomst gericht lichtpuntje is dat de vergunningen voor de verbouwing van de aangrenzende camping binnen zijn. “Alle lichten staan op groen, dus dat gaan we concretiseren.”

Met de doorontwikkeling van het recreatiepark, de camping, vallen een aantal andere ontwikkelingen samen, maar daar zijn nog geen vaste plannen voor. Een van de belangrijke spelers daarin is de gemeente. “Samenwerkingspartners zoals de gemeentes om ons heen moeten natuurlijk welwillend tegenover de plannen staan. En verder heb je te maken met wat externe partijen die ook van belang zijn in de ontwikkeling van het park. We doen het meeste tot nu toe zelfstandig, maar we krijgen wel adviezen van bijvoorbeeld architecten. We kunnen het niet alleen”, besluit Van Gruijthuijsen.

"We hebben een terras omgebouwd tot acht indoor jeu-de-boulesbanen om wat winteractiviteiten te hebben"
Dennis te Winkel.JPG Dennis te Winkel.

Dennis te Winkel, chef-kok bij Lab071 in Leiden, sprak Out.of.Home Shops nog niet zo lang geleden over de toekomst van de snack. Daarbij legde Te Winkel uit hoe het concept van Lab071 is ontwikkeld, wat daarbij belangrijk was en hoe dat is opgepakt door de gasten. Het concept draait om een menu waarop je maaltijden kan kiezen waarbij de bereiding van vis en vlees zo plain mogelijk gaat. Zo past het bij elk gerecht op de kaart. Daarbij kijken ze naar stukken die kwalitatief beter zijn. “We gaan liever voor een wat minder groot, beter stuk vlees, dan een heel groot stuk vlees dat een goede prijs heeft. Op die manier kun je veel meer mixen en matchen met de gerechten en heeft de gast meer mogelijkheden. De veelzijdigheid maakt dat makkelijker.”

Stabiel draaien
Het hoogtepunt voor de chef-kok en zijn mede-eigenaren in 2025 is er een die elke ondernemer zich wenst. Te Winkel: “Gewoon het stabiel draaien van de onderneming. We hebben een succesvol 2025 gehad. We bestaan zes jaar, waarvan we nu denk ik drie jaar stabiel hebben kunnen presteren. Het is wel netjes dat we dat nu echt goed onder de knie hebben”, zegt hij niet zonder trots. “We hebben dit jaar voor het eerst het gevoel dat het staat. Een team, een goede sfeer, een menukaart en een concept dat werkt en draait, met daarbij een keuken en een bedieningsteam dat de werkdruk aankan.” Want ondanks enkele schommelingen met het personeel, is dat ook heel stabiel.

In het verlengde hiervan, maar ook verrassend, is zijn antwoord op de vraag waar hij naar uitkijkt in 2026: “Het bedrijf als ondernemer steeds meer los kunnen laten. Dat het meer zelfstandig gaat draaien met het team.” Te Winkel en zijn partners willen meer gaan begeleiden op managementaspecten. “Voor het bedrijf zelf zal dat zorgen voor meer grip op de kosten van inkoop, personeelskosten, dat soort dingen. De kosten zo stabiel en gecontroleerd mogelijk houden.”

Het loslaten is geen gevolg van nieuwe plannen, maar de eigenaren willen zich meer kunnen focussen op klussen die nu stil liggen, zoals management, beleid, en personeelszaken. Dan kunnen ze zich meer focussen op de cijfers. “Daarbij kunnen we ook het personeel wat meer meenemen in wat er nodig is om zo’n bedrijf te draaien, wat doet de omzet, wat betekent het als je een uur langer op de vloer staat? Dat betere inzicht kunnen we ook gebruiken om betere bedrijfscijfers te halen.” Met een betere grip op de kosten hoopt de chef-kok ook wat meer contact te krijgen met leveranciers en meer beslagen ten ijs te komen om prijsafspraken en leveringscondities te kunnen bespreken. “Dat is een beetje de hoofdreden waarom we wat meer afstand van de werkvloer willen, om te kijken of we daar een beetje vrijheid in kunnen krijgen”, geeft Te Winkel aan. “We laten onderzoeken welke leverancier flexibeler is met de prijs, wie meedenkt en eventueel alternatieven heeft als de prijs te hoog wordt”, is zijn afsluitende redenering.

"We hebben dit jaar voor het eerst het gevoel dat het staat"

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.