Onderzoek Van der Valk met minder vlees een succes

AMSTERDAM – Een experiment bij drie Van der Valk-restaurants waarbij bezoekers minder vlees en meer groenten op hun bord krijgen, lijkt een succes te zijn. Gasten aten 87 procent meer groenten van hun bord en er werd 33 procent minder vlees weggegooid.

Joost Agterhoek |

Precies genoeg, was het oordeel van 1800 bezoekers over de portie vlees en groente die ze voorgeschoteld kregen in Van der Valk-restaurants in Vught, Ridderkerk en Hoorn. Dit terwijl de helft van de totale groep van 3800 gasten 150 gram groente kreeg in plaats van de reguliere 75 gram, schrijft de Volkskrant over het onderzoek dat de restaurantketen met het bureau Variatie in de Keuken en de Wageningen UR uitvoerde. De vleesporties waren gemiddeld 12,5 procent kleiner dan die andere gasten in een controlegroep kregen.

Conclusie
Conclusie van het onderzoek is dat restaurantbezoekers met minder vlees op hun bord 87 procent meer groenten aten en 16 procent minder uit de schaaltjes die Van der Valk-restaurants serveren. Er werd 31 procent meer groenten gegeten door de gasten die meededen aan het onderzoek. Ook is er 33 procent minder vlees weggegooid.

Verrast
Bedrijfsmanager Peter Raaijmakers van de Van der Valk-vestiging in Vught zegt tegen de Volkskrant vooraf wel zijn zorgen te hebben gehad, maar positief verrast te zijn over de uitkomst. Na afloop van het onderzoek zijn de hoeveelheden groente en vlees in Vught veranderd: entrecotes, varkenshazen en andere vleesgerechten zijn nu 20 procent kleiner en er ligt twee keer zoveel groente op het bord.

Waardering
Consumentenonderzoeker bij de Wageningen UR Anke Janssen zegt tegen de krant niet verrast te zijn door de resultaten. Gebeuren dergelijke aanpassingen onaangekondigd, dan accepteren gasten het sneller, weet Janssen, die het wel opvallend vindt dat de waardering voor de maaltijden onveranderd blijft.

Bron: Volkskrant

salades-agf-groenten-schalen-vers-bereid-ambachtelijk-900x525.jpg