Björn Burgers: ‘Geen vlees nodig voor een vleeservaring’ | Out of Home Shops

Holger Breukink opende Björn Burgers op station Breda en wil verder groeien

Björn Burgers: ‘Geen vlees nodig voor een vleeservaring’

BREDA - Ondernemer Holger Breukink opende in oktober de eerste vestiging van Björn Burgers, een vegetarische burgerketen, op station Breda. Breukink wil laten zien dat vlees niet nodig is op een lekker broodje hamburger. Naar eigen zeggen is dat gelukt. Hij hoopt volgend jaar nog twee vestigingen te openen.

Eigenlijk zou Björn Burgers half september al burgers, friet en salades verkopen op station Breda. Het pand was verbouwd tot een moderne stationslocatie met zitgelegenheid en mogelijkheid tot afhalen, maar één essentieel punt miste: een internetaansluiting. “Best lastig daaraan te komen als het er in het begin al niet was”, zegt Breukink. “Maar het is inmiddels opgelost. Het gaat heel goed. We krijgen hele positieve reacties. Verder is het een kwestie van verder uitvinden hoe deze fastfoodlocatie het beste werkt en hoe we zo min mogelijk afval genereren.”

Start-ups
Björn Burgers is Breukinks eerste burgerrestaurant. Breukink heeft een achtergrond als ondernemer en oprichter van onder andere Knaek Promotions voor studenten en Traineeship Ondernemen voor start-ups. Bij meerdere bedrijven is hij nog steeds actief.

Voordat Björn Burgers het licht zag deed Breukink samen met experts anderhalf jaar lang research voor het perfecte broodje, de lekkerste burger en het best werkzame fastfoodconcept. Allemaal om een burger te maken die laat zien dat vlees niet nodig is. “Ik eet zelf ook wel eens biefstuk, hoor”, zegt de ondernemer zonder schroom. “Ik vind het frustrerend dat die discussie vaak zo negatief wordt gevoerd. In een progressief stads milieu wordt je soms verguisd als je vertelt dat je best vlees kunt blijven eten. Vleeseters laten zich aan de andere kant afschrikken door vegetarisch. Ik wil alleen maar laten zien dat je geen vlees nodig hebt voor een vleeservaring. Onze menukaart is verder ook helemaal niet veganistisch. We gebruiken gewoon producten als oude kaas.”

Stoomoven
Chef-kok Bert Stomphof ontwikkelde voor Breukink drie verschillende vegetarische burgers die nu bij Björn Burgers de stoomoven ingaan. “We hebben meerdere methodes geprobeerd. Als je onze burgers stoomt, worden ze precies zo smeuïg als een goede vleesburger. Sommige mensen hebben niet eens door dat ze vegetarisch eten.” Ook vond Breukink het perfecte broodje dankzij bakkerij Het Arnhemse Bakkertje: knapperig van buiten en zacht van binnen, zonder dat de (ook zelf ontworpen) saus erin verdwijnt.

Naar eigen zeggen is de ondernemer minder geïnteresseerd in het financiële plaatje. “Ik hoef mijn investeringen niet zo zeer terug te verdienen. Ik kan leven van mijn andere bedrijven en ook andere betrokkenen hebben gewerkt tegen een gereduceerd tarief. Als we maar kunnen laten zien dat dit kan. Een beetje zoals dat bij elektrische auto’s ging: dat liep op een gegeven moment ineens hard. Als wij een beetje kunnen bijdragen aan een versnelling van populariteit en kwaliteit van vleesvervangers, en als we volgend jaar ergens nog een of twee locaties kunnen openen, zou dat al heel mooi zijn.”

Bron: Out.of.Home Shops