WAGENINGEN - De examens van Meestertitel in de patisserie en boulangerie gaan van start. Doel van de Meestertitels is om het vak naar een hoger niveau te tillen en de branche een impuls te geven.
Dat heeft het Nederlands Bakkerij Centrum -kennis- en adviescentrum voor de bakkerijsector- donderdag bekend gemaakt. Het Sociaal Fonds en Beleids Commissie Onderwijs hebben goedkeuring gegeven voor het Meesterexamen. De bijbehorende Meestertitel is de kroon op het ambacht van de patisserie en boulangerie. Deze sector komt meer en meer in de belangstelling te staan binnen zowel het Out of Home-kanaal als de retailsector, aangezien beiden hun gebaks- en broodaanbod steeds verder professionaliseren.
Zwaar
Jos den Otter, voormalig voorzitter van de projectgroep Meesterexamen: “De criteria voor het examen zijn zwaar. Er wordt veel verwacht van de ‘Meester Patissier’ en ‘Meester Boulanger’. Doel is ook om het hoge niveau in Nederland te bevestigen, uit te dragen én te verhogen. Er is veel creativiteit en vakkennis in de patisserie en boulangerie. Het is belangrijk dat te laten zien”, vindt Den Otter. “Ook om die vaktechnische kennis zo te kunnen delen. Het is zonde als daar vrijwel niets mee wordt gedaan.”
Selectietraject
De kandidaten doorlopen een intensief selectietraject ter voorbereiding op het examen. Na een beoordeling van hun portfolio met werkervaring volgt een uitwerking op papier van de praktijkopdracht. Pas nadat de uitwerking is goedgekeurd door de vakjury, mogen de kandidaten deelnemen aan het examen: het uitvoeren van de praktijkopdrachten. Vakbekwame deelnemers kunnen zich aanmelden via de website meesterpatissier.eu. Vorig jaar is Nederland al twee Meester Patissiers rijker geworden, namelijk Robèrt van Beckhoven en TV-kok Rudolph van Veen.
Bron: NBC