restaurant-1284351_1920.jpg

Horeca

Voedselverspilling kost horeca toch nog 647 miljoen per jaar

UTRECHT - Met een daling van 5 miljoen kilo verspilde de Nederlandse horeca in 2023 9,2% minder voedsel dan in 2019. Dat is nog altijd 55,4 miljoen kilo. Onderzoek in het kader van de Food Waste Challenge wijst dit uit. Rabobank organiseert deze challenge samen met Wastewatchers, Hotelschool Den Haag en de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, met als doel horecaondernemers te helpen minder voedsel te verspillen.

Fabiana van de Paverd |

Deels spelen de stijgende kosten binnen de horeca een belangrijke rol in de verspillingsafname. De sector gaat hierdoor op zoek naar mogelijkheden om de marges te verbeteren. Het weggooien van voedsel is een hoge kostenpost: 5,9% van de totale marktomzet. De daling is ook meetbaar in de CO2-uitstoot. In 2019 was de totale omvang hiervan 121.000 ton. In 2023 daalde deze naar ruim 110.000 ton.

Voordelen
“Het tegengaan van voedselverspilling kent alleen maar voordelen: het is goed voor de wereld en voor het kasboekje van horecaondernemers”, constateert Jos Klerx, sectormanager horeca, recreatie en toerisme bij Rabobank. “Als horecazaken hun verspilling verder terugbrengen, kunnen zij hun marges aanzienlijk verbeteren. Zeker nu de kosten voor horecaondernemers hard zijn gestegen.”

 

"Als horecazaken hun verspilling verder terugbrengen, kunnen zij hun marges aanzienlijk verbeteren"

Doelen
Nederland houdt zich aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, met als een van de doelen om in 2030 50% minder voedsel te verspillen. De sector ziet een gunstige ontwikkeling met een voorsprong van de hotels. Zij zien een dalingswinst van 17% ten opzichte van 2019, terwijl de hotels het moeten doen met een lager percentage van 9%. De horeca heeft dus nog stappen te zetten als zij het doel van 2030 wil halen. Maar deze ligt binnen handbereik, aldus Klerx. “Minder voedselverspilling is vooral een kwestie van bewustzijn, het maken van kleine aanpassingen en van meten. Met de Food Waste Challenge begeleiden wij ondernemers hierin. Wij zien dat ondernemers, met de juiste hulp, in korte tijd en met relatief eenvoudige aanpassingen gemiddeld meer dan een kwart minder voedsel verspillen.”

De Food Waste Challenge 2022-2023 eindigt deze week, alsook de Verspillingsvrije Week 2023. Ondernemers hadden tijdens deze tweede editie van de Challenge de mogelijkheid vijf masterclasses te volgen over verspilling in de horeca. Verschillende experts, zoals Masterchef Estee Strooker, deelden tips en tricks die in de praktijk werden geïmplementeerd. Na acht weken bleek het effect van de interventies. Gemiddeld verspilden deelnemende ondernemers 28% minder voedsel na het voltooien van de Challenge. 

Bron: Out.of.Home Shops