HALFWEG – Enkele ‘groene ondernemers’ hebben op het voormalige terrein van de CSM Suikerfabriek in Halfweg een zelfvoorzienend restaurant geopend.
Op het terrein, dat is omgedoopt tot Sugar City, zijn straks kantoren, evenementenlocaties en winkels te vinden. Zelfbenoemd social entrepreneur Menno Houtstra zag Sugar City als een goede locatie voor de ontwikkeling van de zogeheten Kas-Kantine. De eetlocatie is volledig zelfvoorzienend. “Want niet alleen wordt een groot deel van de energie en ingrediënten ter plaatse geproduceerd; ook op het gebied van watervoorziening, afvalwater- en luchtzuivering opereert de Kas-Kantine volledig autonoom. Tevens is het restaurant begonnen zonder startkapitaal”, aldus de initiatiefnemers.
Architectuur
Daarnaast springt ook de opvallende architectuur in het oog. Het restaurant is namelijk gebouwd in een leegstaand fabriekskarkas op Sugar City, de bedrijfslocatie op het voormalig terrein van de CSM Suikerfabriek in Halfweg. Muren worden gevormd door gerecyclede strobalen, voorzien van een kleilaag.
Menu
Inspiratie voor het menu haalt Houtstra uit Frankrijk, waar hij jarenlang werkzaam was als chef-kok van diverse biologische restaurants, maar ook uit andere delen van de wereld. “Onze chef Charles Pelissot is een Fransman, maar ons menu is erg internationaal georiënteerd. Belangrijk is dat het menu iedere dag verschillend is en dagvers, afhankelijk van de producten en ingrediënten die we kunnen verkrijgen.”
Trend
Met dit concept wil de Kas-Kantine in de actuele trend van verhoogd ecologisch- en organisch bewustzijn van de hedendaagse consument springen. Houtstra: “Door verstedelijking en de enorme bevolkingsgroei zie je dat we op een andere manier moeten nadenken over op het oog simpele zaken als eten. Door urban farming, recycling en lokale voedselproducenten in ons concept te betrekken, hopen we mensen – naast een heerlijke maaltijd – ook food for thought te bieden. Iedereen kan hier binnenwandelen en bijvoorbeeld vragen stellen over hoe je met weinig middelen een leefruimte kunt bouwen, hoe je een eenvoudige groentemuur of teelttafel maakt of waar lekkere lokale producten te verkrijgen zijn.”
Bron: Out.of.Home Shops