Roger Bloem.jpg Roger Bloem is food- en horecamarketeer.

Column: Een TikTok-rij of vuurwerkbom kan funest zijn voor je business

Je zou maar een van de eigenaren zijn van De Pizzabakkers. Het concept met Romeinse pizza en prosecco werd door vier vrienden gestart in 2009, nadat ze de perfecte pizza niet wisten te vinden in Amsterdam.

Roger Bloem |

De opening aan de Haarlemmerdijk was een succes en binnen een jaar werd restaurant nummer twee geopend aan de Overtoom.

Zeventien jaar werkten de ondernemers met ziel en zaligheid aan hun product en formule. Sinds 2016 groeit het concept door als franchiseketen. Dit jaar opende de 35e vestiging. De ambitie is om door te groeien naar vijftig locaties. Echter staat de teller sinds vorige maand op 31, want de formule moest plots vier filialen sluiten.

Wie het gemist heeft: afgelopen maand liet de gemeente Amsterdam vier zaken van de oprichters dichttimmeren en verving zij de sloten nadat de panden meerdere keren doelwit waren geworden van een bomaanslag. Wie hierachter zit, weet niemand. Alleen een veertienjarige jongen die ‘s nachts een tas aan de deur hing bij De Pizzabakkers Plantage Kerklaan werd opgepakt. De vier restaurants van De Pizzabakkers zijn nu voor zes maanden gesloten.

Op LinkedIn vraagt mede-eigenaar Siang Lan-Go in een open brief aan de gemeente om perspectief. “We zijn nu dubbel slachtoffer.”
Je zou maar een van de eigenaren zijn van Fabel Friet. Voor corona verkochten twee jonge ondernemers succesvol friet uit een oud-Hollandse bakfiets op evenementen en feesten. Tijdens de pandemie zagen de frietbakkers hun kans en ging een langgekoesterde droom in vervulling. Een eigen vestiging op de Runstraat in Amsterdam.

Na het opheffen van de coronamaatregelen werd het steeds drukker. Snackspert Eke Bosman tipte de zaak in Het Parool en de friet met Parmezaanse kaas en truffelmayo ging viraal op Instagram en TikTok. Sindsdien staat er een rij voor het filiaal. Ondanks dat er drie hosts continu de rij managen en de frietzaak dagelijks de vuilnisbakken in de buurt laat legen, wordt de vestiging door een aantal buurtbewoners gezien als overlast. Eind dit jaar moet de rechtbank bepalen of de exploitatievergunning terecht is verlengd door de gemeente. Er kijken maar liefst drie rechters naar, want de uitspraak kan verdere gevolgen hebben voor ondernemend Amsterdam.

Je zou maar bij de gemeente werken en moeten besluiten over deze ontzettend moeilijke situaties. Uiteraard begrijp ik dat veiligheid altijd het belangrijkste moet zijn. Tegelijkertijd zie ik twee situaties waar ondernemers amper tot geen invloed op hebben. Twee situaties die vragen oproepen hoe we hiermee moeten omgaan in de toekomst. Blijven we ondernemers straffen door zaken te sluiten? En zouden dezelfde regels gelden als het hier zou gaan om het Anne Frank Huis of het Rijksmuseum? Ik hoop op andere oplossingen, want een TikTok-rij of een vuurwerkbom kan en mag niet funest zijn voor je business.

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.