NIEUWVEEN – Wat is er allemaal in 2022 gebeurd? Out.of.Home Shops zet deze week de belangrijkste nieuwsfeiten van dit jaar op een rij. Er lijkt licht te schijnen aan het einde van de inflatietunnel voor de horecabranche. De out-of-home branche viel in de prijzen, en het On-the-move segment werd vernieuwd.
Gematigd positief
Hoewel het ING Research rapport ‘Vooruitzicht Horeca’ een gematigd positief beeld schetst voor de horeca, stelde het economisch bureau dat het uitdagende tijden blijven voor horecaondernemers. “Veel huishoudens zullen bij de aanhoudend hoge prijzen vroeg of laat gaan bezuinigen op minder essentiële consumptie, zoals etentjes en uitstapjes buiten de deur. Dit zien we nu al licht terug in de meest recente ING pindata. Dankzij het omvangrijke financiële steunpakket van de overheid blijft de koopkracht volgend jaar nog enigszins op peil. Dit zal de vraaguitval in de horeca naar verwachting enigszins dempen”, schrijft Katinka Jongkind, sectoreconoom leisure bij ING Research, in het rapport.
Roem
Deze maand vielen opvallend veel bedrijven en ondernemers in de prijzen. Zo ook ‘golden boy’ Robbert Jan de Veen. De Voorhuizense snackbareigenaar verdiende het Goed Gefrituurd-keurmerk voor zijn snackerie De Daltons. Jan-Willem Voet mocht dit zelfde predicaat aan de gevel van zijn frituurspeciaalzaak timmeren. Spar Better Together, een franchiser die onder andere de Spar University winkels uitbaat, werd door de vakjury tijdens het Sociaal Ondernemen Werkt-event bekroond tot meest sociale starter van 2022. “De Spar formule is helemaal van nu. Spar levert maatwerk in de wijk. Dat geldt ook voor hun medewerkers. Als je mee wil doen dan zijn er volop ontwikkel mogelijkheden. Spar biedt kansen en denkt in oplossingen. En dat doen ze met passie”, aldus de Jury. Cateraar Hutten won een Europese aanbesteding voor het verzorgen van de catering bij de Rijksoverheid. Het bedrijf zal per 1 januari van het nieuwe jaar de catering verzorgen in vijf panden waar diverse ministeries en ondersteunende diensten gevestigd zijn. De cateraar werkt in opdracht van FMHaaglanden, de facilitaire dienstverlener van het Rijk in de regio Haaglanden. FMHaaglanden is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Onderweg
Er gebeurde deze maand veel in het on-the-move segment. ‘Healthy food on the go’-keten Eazie opende stilzwijgend de deuren van haar eerste tankshoprestaurant bij een van de drukste tankstationlocaties van Nederland. De gasten van het Aziatische conveniencerestaurant Eazie kunnen zich te goed doen aan tal van gezondere to-go maaltijden, van wokgerechten tot smoothies, en van pokebowls tot wraps. “Gasten hebben de keuze uit vooraf samengestelde gerechten, of kunnen hun maaltijd ter plekke samenstellen, met als voornaamste uitgangspunt dat de gast ruime keuze heeft in gezondere gemaksmaaltijden”, vertelde Rob Wolfs, directeur van Eazie, tegen Out.of.Home Shops. “Dit appelleert aan onze strategie om gezond eten voor iedereen makkelijker te maken”, vervolgde hij. Exploitant van snelle laadstations Fastned meldde bezig te zijn met de ontwikkeling van eigen tankshops bij de Fastned-laadstations. “Wij zijn ervan overtuigd dat de ontwikkeling van deze extra voorzieningen zal bijdragen aan de totale klantervaring en daarmee aan het succes van onze missie om de transitie naar elektrisch rijden te versnellen door vrijheid te geven aan elektrische rijders”, aldus Frans Middendorff, hoofd communicatie van Fastned.
Bron: Out.of.Home Shops