Horeca

Kroeg maakt plaats voor koffietentjes en to go

ROTTERDAM – Nederland heeft er het afgelopen jaar bijna 6.000 horecazaken bij gekregen. Het aantal eet- en drinkgelegenheden is zo met 16 procent gegroeid ten opzichte van 2012. Dat blijkt uit cijfers van foodservice databureau Datlinq en een analyse van Datlinq en Localfocus.

De sterkste groei valt te bespeuren bij koffietentjes, afhaal- en bezorg-restaurants en gezonde to-go-zaakjes die gerechten bieden als sushi en salade. Slachtoffer van die ontwikkeling zijn de ouderwetse kroegen, die worden steeds schaarser. Het aantal cafés daalde de afgelopen jaren met 18 procent tot zo'n 6.100.

Buiten de deur
De groei is deels te verklaren door het feit dat mensen vaker buiten de deur gaan eten. Maar er is ook het aspect van winkelleegstand. Steeds vaker zien met name gemeentebesturen en vastgoedontwikkelaars horeca als oplossing van de leegstand in de binnensteden.

“Vooral in de steden zullen mensen vaker buiten de deur hun ontbijt of lunch gebruiken”, zegt Martijn de Bruin van Datlinq. “Ze zijn gedreven door de jongere generaties die buitenshuis steeds meer besteden aan eten en drinken en de sterke groei van het toerisme in steden.”

De Bruin ziet dat het horecalandschap met name sinds 2015 flink is gegroeid. “De laatste jaren zijn er ook veel bedrijfskantines verdwenen waardoor mensen bij een broodjeszaak hun lunch gaan halen. En daarnaast is het aantal zzp'ers de afgelopen jaren fors toegenomen en veel daarvan werken steeds vaker in horecagelegenheden zoals coffeebars en lunchrooms, de sterkst groeiende segmenten naast afhaal- en bezorgzaken.”

Social dining
Het horecalandschap wordt nog altijd gedomineerd door zogeheten ‘social dining’-restaurants. Dat zijn plekken waar consumenten voor het dinermoment naartoe gaan. Een derde van alle zaken is zo'n restaurant. Dat is ook goed terug te zien in de regionale cijfers. Wat daar opvalt is dat de stijging van de eet- en drinkgelegenheden zich voordoet in vrijwel alle gemeenten. Opvallende stijgers zijn Almere (+44 procent), Utrecht (+38 procent) en Eindhoven (+37 procent).

Koploper is Amsterdam als het gaat om het aantal horecagelegenheden. Met 4.500 vestigingen is zelfs één op de tien eet-, drink- of afhaalgelegenheden in de hoofdstad gevestigd. Relatief gezien zijn populaire strandlocaties zoals de vijf Waddeneilanden en Zandvoort plaatsen met veel horeca. Die hebben afgezet tegen het aantal inwoners de grootste keuze in aantal eet- en drinkgelegenheden.

Bron: Out.of.Home Shops

anne_max_2013_05.jpg