Horeca

‘Eiwit is de heilige graal voor sporters’

NIEUWVEEN - Veel fabrikanten speelden de afgelopen jaren in op eiwitrijke voeding. Niet vreemd, want de belangrijkste bouwstenen voor het lichaam haal je uit eiwitten. Daarnaast spreekt het ook een grote doelgroep aan: sporters, afvallers en zelfs ouderen hebben belang bij dit soort producten. Out.of.Home Shops vroeg verschillende experts naar hun mening.

Amber Verhaar |

Sinds 2007 speelt Laura van der Heijden als stille kracht in het Nederlands handbalteam. Na een coronastop van vijf maanden is ze weer twee maal per dag, zes dagen per week aan het trainen. Om het meeste profijt van die inspanning te hebben, is voeding cruciaal. “Ik verbrand heel veel, dus ik eet meer dan anderen. Maar eigenlijk is het belangrijkste voor mij het binnenkrijgen van voldoende eiwitten.”

Ook personal trainer en eigenaar van WLC-Trainingen, Willem Lindeboom, kan het belang van eiwitten beamen. “Eiwitten zijn echt de heilige graal voor sporters en hoe dan ook belangrijk voor een gezonde levensstijl. Dat je er ook mooie grote spieren van kan krijgen, is een mooie bijkomstigheid.”

Interesse in proteïnen
Bij de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten (NVD) valt het op dat veel consumenten tegenwoordig interesse tonen in proteïnen. Ook omdat er meer producten op de markt zijn: repen en kwarken waaraan extra eiwit is toegevoegd. Ze benadrukken daarbij wel dat het soort eiwitten ook van belang is, omdat het lichaam een bepaald spectrum aan eiwitten nodig heeft. Wie dus echt rekening wil houden met een eiwitrijk dieet, moet vooral letten op de inname van zuivel, eieren en vlees, want vooral dierlijke eiwitten sluiten goed aan op de behoefte van mensen. Een goed voorbeeld daarvan is het zogenaamde wei-eiwit uit melk. Dat past precies bij wat een menselijk lichaam nodig heeft.

Van der Heijden neemt na een krachttraining ook wel eens een proteïneshake. “Het is voor mij niet na elke handbaltraining nodig, maar na een grote krachtinspanning is het wel goed. Dan herstellen mijn spieren zich sneller en ben ik minder lang moe. Dat is echt goed merkbaar.” Daarnaast benadrukt ze ook het belang van andere voedingsstoffen. “Het moet eigenlijk allemaal in balans zijn. Eiwitten zijn belangrijk, maar ik koop bijvoorbeeld ook elke dag een berg groente.”

Wetenschappelijk onderbouwd
Eiwitrijke producten zijn niet alleen aantrekkelijk voor sporters, want ze vallen binnen een gewoon gezond dieet. De producten zijn daarom ook interessant voor mensen die op hun gewicht letten. Een kwark of yoghurt met veel eiwitten zorgt dat een persoon zich relatief sneller gevuld voelt dan wanneer het koolhydraat- of vetrijk is.

Dit advies over voeding geeft Lindeboom ook, naast ijzerharde krachttrainingen. Samen met zijn vrouw Marjolein organiseert hij een aantal keer per jaar een programma waarin van alles uitgelegd wordt over voeding. Het belang van eiwitten staat daarbij centraal. “Wij baseren alles wat we zeggen op wat door onderzoek onderbouwd is. Niks over superfoods, lage koolhydraten of een lightdieet, want dat wordt uiteindelijk op wetenschappelijk niveau onderuit geveegd. Wij richten ons niet op fabels en mythes, maar op keiharde feiten.”

Lindeboom merkt dat er steeds meer animo is voor dit soort lessen. “Zeker de afgelopen periode, misschien ook omdat veel mensen door corona thuis zitten. Maar mensen willen altijd wel aan zichzelf werken, denk ik. En omdat wij tips hebben waarbij mensen ook daadwerkelijk snel en blijvend resultaat zien, zijn zij er enthousiast over.”

Ouderen
De NVD benadrukt ook dat er nóg een belangrijke doelgroep is voor eiwitrijke producten: ouderen. Volgens de diëtistenvereniging krijgen ouderen vaak te weinig eiwitten binnen, terwijl die bouwstof erg belangrijk voor ze is. “Op die leeftijd gaan je spieren sneller achteruit, dus het onderhouden met voldoende eiwitten is belangrijk”, vertelt Hinke Kruizenga, diëtist en hoofdredacteur bij het tijdschrift van de NVD.

In de ouderendoelgroep valt volgens haar nog een wereld te winnen. “Het zou mooi zijn als eiwitrijke producten ontwikkeld worden die speciaal gericht zijn op senioren. Bijvoorbeeld hele zoete gebakjes met veel eiwitten erin. Wij zouden ze mierzoet vinden, maar de smaak bij de oudere generatie wordt wat minder. Ouderen waarderen ze dus wel erg.” Verder lijkt ijs met extra eiwitten Kruizenga een gat in de markt. “Als je het speciaal voor ouderen wil maken, kun je dat bijvoorbeeld doen met boerenjongenssmaak.”

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.

willemenmarjolein.jpg