Catering

Sodexo optimistisch over jaarcijfers

ISSY-LES-MOULINEAUX – Sodexo heeft zijn jaarcijfers bekendgemaakt voor het gebroken boekjaar 2020, dat liep tot 31 augustus. De cateraar kwam uit op een verlies van 215 miljoen euro, waar vorig jaar nog een winst van 665 miljoen euro werd gemaakt. Sodexo ceo Denis Machuel zei ‘er alle vertrouwen in te hebben dat het bedrijf beter uit de crisis zal komen’.

Dit jaar is volgens Machuel ‘een jaar van twee helften’. “Tot het einde van februari lagen we op schema om onze groei- en productiviteitsdoelstellingen te halen. Ons doel om de omzet met 4 procent te laten groeien dit jaar leek haalbaar.”

Het eerste half jaar groeide de omzet nog met 3,2 procent, het tweede half jaar daalde de omzet met 27,5 procent. Al met al kwam het omzetverlies uit op 12 procent, een totaal van 19,3 miljard euro. Toch is er reden voor voorzichtig optimisme, de krimp in het vierde kwartaal kwam uit op 24,9 procent, waar 27 procent verwacht werd. Sodexo bedankte zijn 420.000 werknemers daarom voor hun vasthoudendheid in het bedienen van de consumenten.

“Ik ben trots op de manier waarop wij hebben gereageerd”, stelt Machuel. “We hebben snel en efficiënt gehandeld om onze werknemers en klanten te beschermen. Onze medisch gecertificeerde protocollen hebben ervoor gezorgd dat we zo veel mogelijk hebben kunnen opereren.”

Verbetering
Met name de divisie healthcare & seniors presteerde naar omstandighedengoed en daarvan wordt verwacht dat deze snel weer op zijn oude niveau zal komen. Alleen sports & leisure lijkt pas weer volledig te kunnen herstellen als de coronacrisis voorbij is. Government & agencies en energy & resourcesblijken daarentegen veerkrachtig. De verwachting is dat het verlies inde eerste helft van het gebroken boekjaar 2021 beperkt kan blijven tot 20 procent, mogelijk oplopend tot 25 procent. Belangrijke pijlers hiervoor zijn het heropenen van kantoren en het openblijven van onderwijsinstellingen.

Routekaart Better Tomorrow
Ondertussen blijft Sodexo werken aan zijn routekaart naar een Better Tomorrow 2025. Hiervoor werkt Sodexo als eerste global foodservicebedrijf actief aan het voorkomen van voedselverspilling, het verwijderen van ontbossing uit de productielijn en een vermindering van de CO2-uitstoot van 34 procent in 2025. Het leverde Sodexo al verschillende duurzame keurmerken en erkenningen op, waaronder een leidende positie van de sector in de Dow Jones Sustainability Index, voor het vijftiende achtereenvolgende jaar.

Er zijn ook wat personele wisselingen gaande in de top van het bedrijf. Soumitra Dutta treed af per 12 januari 2021 als lid van de raad van bestuur van Sodexo en wordt opgevolgd door Véronique Laury. Dutta zat sinds januari 2015 in de raad en hield zich voornamelijk bezig met technologie, de digitale omgeving en strategie. Sophie Bellon, voorzitter van de raad van bestuur, sprak haar dank uit over de werkzaamheden van Dutta en prees de blijvende diversiteit van de raad bij Sodexo. 70 procent is op dit moment onafhankelijk en 60 procent is vrouw.

Dit artikel verscheen eerder in de papieren editie van Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.

sodexo.jpg