SCHIJNDEL - Het aantal ingekochte mono-verpakkingen is bij VITAM in 2014 met gemiddeld 53% gedaald ten opzichte van 2013.
Met name in boterhamartikelen (jam, pindakaas, hagelslag, honing etc.) en kaas- en vleeswaren is VITAM in staat gebleken het verpakkingsmateriaal sterk te reduceren. Boterhamartikelen worden in bulkverpakking ingekocht en gepresenteerd in bijvoorbeeld glazen weckpotten. In 2014 heeft in deze productgroep een daling van 65% mono-verpakkingen (lees: per portie verpakt) plaatsgevonden ten opzichte van 2013. Bovendien heeft het vers snijden en onverpakt presenteren van kaas- en vleeswaren in dezelfde periode een reductie van 41% mono-verpakkingen opgeleverd.
Versbeleving
Het streven van Vitam naar een verpakkingsvrije omgeving komt samen in het concept 'Say no to mono'. "Mono-verpakkingen zijn kostbaar voor het milieu en dragen weinig bij aan de ambachtelijke uitstraling en versbeleving in onze restaurants", verklaart de cateraar. "Van onze huidige restaurants presenteert dan ook 80% de boterhamartikelen, kaas- en vleeswaren onverpakt of in grootverpakking. Hierbij worden kaas- en vleeswaren vaak op de counter met een snijmachine vers gesneden, zoet broodbeleg in glazen weckpotten gepresenteerd en drinkzuivel in grote glazen kannen."
Bron: Out.of.Home Shops