drinks-g6d3d5f870_1920.jpg

Horeca

Zelfstandigen horeca herstelden sneller na corona

DEN HAAG – Voor het eerst sinds de coronapandemie is de toegevoegde waarde voor de economie van de horeca hoger dan voor de pandemie, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Na een sterke daling van 40% in 2020 is nu ook de horeca weer op een hoger niveau dan in 2019. De Nederlandse economie had dat punt al in 2021 bereikt.

Redactie |

Volgens het CBS komt dat herstel voornamelijk door zelfstandigen in de horeca. De toegevoegde waarde van zelfstandigen daalde tijdens de coronapandemie minder sterk dan die van bedrijven. Na corona was ook het herstel van zelfstandigen beter. Vooral bij cafés en restaurants was het verschil zichtbaar.

Het aantal banen en gewerkte uren in horeca nam ook af tijdens corona. De toegevoegde waarde daalde echter veel harder. In 2022 waren er alweer meer banen dan in 2019, maar was het aantal gewerkte uren nog lager. De toename in gewerkte uren kwam hoofdzakelijk voor rekening van werknemers. Zelfstandigen werkten in 2022 nog steeds minder uren dan voor corona.

Bron: Out.of.Home Shops

Lees meer over: