NIEUWVEEN - Iedereen eet ze, maar waar komen ze vandaan, de gefrituurde aardappelstaafjes?

Renée Salome |

In olie gefrituurde stukjes aardappel zouden voor het eerst bereid zijn in 1570, op het Iberisch schiereiland. Dat is tenminste wat historicus Paul Ilegems schrijft in zijn Encyclopedie van de friet. Rond die tijd werd de aardappel in Europa geïntroduceerd door de Spanjaarden, die hem meenamen uit Zuid-Amerika. Of die eerste ‘friet’ toen al gemaakt werd is maar de vraag, want de eerste aardappelen op Europese bodem waren klein en bitter. Het zijn de Belgen die claimen rond 1680 de eerste friet te hebben gebakken – terwijl de aardappel pas vele jaren later in België werd geïntroduceerd. Maar ook Frankrijk eist de erkenning op. Eind 18e eeuw was de voedzame aardappel erg populair in dat land, wat voor een deel te danken was aan de hongersnood van 1785. Tien jaar later werd het gewas op grote schaal in Frankrijk verbouwd. In deze tijd zouden de frietjes zijn bedacht. Ook de eerste ‘friture’ stond in Frankrijk, op de Pont Neuf in Parijs.
In Nederland adverteerde een Bredase gebakkraam in 1868 met ‘pomme de terre frites’, deze kraam staat nu bekend als het eerste verkooppunt in ons land. Belgen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtten, verspreidden de frietjes vervolgens verder in ons land.

Met medewerking van ProFri.

Bron: Out.of.Home Shops

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.

section1_page12_article37_2.jpg