KHN eist 5,1 miljard overheidssteun voor horeca

(CORONANIEUWS) WOERDEN – Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de omzetverliezen van horecabedrijven na de sluiting op zondag zo hard oplopen dat het 5,1 miljard euro overheidssteun eist van het kabinet. ‘De vaste lasten blijven immers vooralsnog bestaan terwijl de inkomsten volledig wegvallen’, aldus de KHN in een statement.

Om alle getroffen horecabedrijven, zowel hotel-restaurant-café-fastservice als aanverwant bedrijf, in staat te stellen om een periode financieel te overbruggen, moet er per direct steun komen vanuit de overheid, vindt de KHN. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) claimt minimaal 5,1 miljard voor noodmaatregelen om horecaondernemers te ondersteunen. Daarnaast dringt de branchevereniging erop aan zo snel mogelijk duidelijkheid  te geven over mogelijke beperkingen bij maaltijdbezorging.

Minder bezoekers
Het bedrag van 5,1 miljard baseert de KHN niet alleen op de verliezen na de volledige sluiting van Nederlandse horeca op 15 maart, maar ook op wat de branche heeft misgelopen sinds veiligheidsmaatregelen daarvóór van kracht zijn gegaan. ‘Minder bezoekers en toeristen, betekent minder gasten, resulterend in minder omzet’, schrijft de KHN. ‘Met inachtneming van bovenstaande maatregelen neemt volgens een eerste inschatting de omzet over het hele jaar 2020 met 50% af, met 0% omzet in de periode van sluiting. Dit terwijl de vaste kosten blijven. Per saldo leidt dit tot gemiddeld 50% werktijdverkorting over het hele jaar, een liquiditeitstekort en een gemis aan inkomen voor levensonderhoud van de zelfstandige ondernemer met personeel.’

De KHN eist:

1.     Een snelle en toegankelijke werktijdverkortingsregeling:

•             Noodzakelijk zijn soepeler toegangsvoorwaarden voor de werktijdverkortingsregeling. Nu wordt nog steeds een direct verband geëist met Corona waardoor aanvragen van horecaondernemers worden afgewezen, terwijl helder is dat zaken leeg zijn door Corona en de afgekondigde overheidsmaatregelen. Een dergelijk indirect effect moet ook toegang geven.

•             Als de vergunning er is dan moet de ondernemer direct een voorschot krijgen, definitieve afrekening kan dan na iedere periode van 6 weken plaats vinden.

2.     Snel en eenvoudig het inkomen van de zelfstandige ondernemer borgen, oa door uitstel van betaling van (voorlopige) aanslagen inkomstenbelasting.

3.     Snel en eenvoudig voorzien in liquiditeit van de horecaonderneming, onder andere door:

•             Uitstel van btw-afdrachten.

•             Renteloze overbruggingskredieten om vaste lasten te kunnen financieren met lange aflossingstermijnen.

•             Uitstel/(tijdelijke) ontheffing van betaling van belastingen, zowel landelijke als lokale belastingen.

•             Private noodfondsen n andere private steunmaatregelen waar bijvoorbeeld brouwers en andere leveranciers mee bezig zijn fiscaal vriendelijk behandelen (vrijstelling winstbelasting en vrijstelling schenking)

Annuleringen
Afgelopen week deelde KHN in een officiële persconferentie dat het aantal annuleringen is gestegen met 48 procent en het aantal nieuwe reserveringen uitblijft als gevolg van de coronacrisis. Uit onderzoek van KHN onder bijna 4.000 horecaondernemers bleek vorige week nog dat 55 procent meer annuleringen ervaart van bestaande reserveringen dan normaal en dat ondernemers gemiddeld 33 procent omzetverlies ervaren door de verschillende adviezen en maatregelen. Onze verwachting is dat de gevolgen al inmiddels sterk zijn toegenomen, met de vandaag aangekondigde maatregelen zullen die gevolgen alleen maar groter worden.

Ook het FNV riep zondag, nog vóór de persconferentie van het kabinet, op tot meer steun door de overheid. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca; “In de horeca zijn 465.000 mensen werkzaam. Wanneer er niet snel en adequaat ingegrepen zal worden, zullen veel bedrijven failliet gaan en zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid fors. Horecamedewerkers hebben het vaak al niet breed en zonder inkomen zijn de financiële en andere gevolgen enorm. Ik roep dan ook de overheid op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en de horeca te steunen.”

Bron: Out.of.Home Shops