Horeca

Oproep KHN aan kabinet: steun de horeca

WOERDEN – Met het breder toepassen van het coronatoegangsbewijs wil het demissionair kabinet het aantal coronabesmettingen tegengaan. Voor de horeca betekent dat, dat het bewijs vanaf 6 november a.s. ook op het terras verplicht wordt. Deze ‘symbolische’ maatregel zal extra druk op de dalende omzet leggen. Reden voor Koninklijke Horeca Nederland om te pleiten voor een uitgebreid aanvullend steunpakket voor de horeca.

Renée Salome |

KHN ziet de uitbreiding van de inzet van het coronatoegangsbewijs als symboolpolitiek. De brancheorganisatie stelt dat de buitenruimte aan alle strenge ventilatie-eisen voldoet en door wetenschappers al anderhalf jaar veilig wordt geacht. Horecaondernemers ontvangen al minder gasten sinds de invoering van het coronabewijs, met een dalende omzet als gevolg. Ruim 43 procent van de ondernemers geeft aan te maken te hebben met omzetverlies vergeleken met de periode voor 25 september, laat KHN weten, slechts 16 procent ziet een omzetstijging. Daarbij komt ook nog dat controleren van de toegangsbewijzen inzet van extra personeel kost. Al met al becijferde KHN het effect dat het coronatoegangsbewijs op de horeca heeft voor het vierde kwartaal van 2021 op € 45 miljoen extra kosten en maximaal € 350 miljoen minder omzet.


Samenwerken
Het demissionair kabinet vindt dat de horeca de controleplicht beter moet naleven. KHN stelt dat het overgrote deel van de horecaondernemers er al concrete aanvulling aan geeft, en laat weten dat ‘we allemaal onze verantwoordelijkheid moeten blijven nemen’. De organisatie adviseert dan ook dat horecaondernemers, burgemeesters, boa’s en gasten samenwerken om handhaving en naleving van de regels te bewerkstelligen.

Overheidssteun
De aangekondigde verbreding van de toepassing van de coronatoegangsbewijzen komt in een periode waarin horecaondernemers geen overheidssteun meer kunnen verwachten, aangezien die per 1 oktober is stopgezet. Ondernemers raken dieper in de problemen en daarom roept KHN het demissionair kabinet op om de horeca langer en gerichter financieel te steunen. Concreet wil ze een voortzetting van de NOW- en TVL-subsidies, een schuldenfonds, investering- en herstelfonds, lagere werkgeverslasten en lagere inhoudingen op lonen en het beschikbaar maken van arbeidsmarktsubsidies voor individuele ondernemers.

Bron: Out.of.Home Shops

drinks-g51f8f87b5_1920.jpg