Catering

Veneca: ‘Ondanks steunpakket overheid blijft nood catering hoog’

(CORONANIEUWS) GORINCHEM - Veneca (de Vereniging van Nederlandse Cateringorganisaties) maakt zich grote zorgen om de gevolgen van de coronamaatregelen voor contractcateraars. Het steunpakket van de overheid helpt weliswaar om een deel van de verliezen te compenseren, maar dit zal ongeveer maar de helft van alle verliezen zijn, schat voorzitter Kees van der Waaij.

Een ernstig omzetverlies tot 80 procent door afgelaste evenementen, geannuleerde vluchten en gesloten bedrijven en onderwijsinstellingen. Dat is de realiteit, geven de Venecaleden aan. De hele Nederlandse cateringsector wordt buitengewoon hard getroffen door de maatregelen van de overheid ter bestrijding van het coronavirus. Veneca spreekt zich namens de branche uit vóór de maatregelen, maar ook met ‘een dringende oproep aan het kabinet om snel adequate maatregelen te nemen om de negatieve economische gevolgen voor contractcateringbedrijven te beperken.’

Verantwoordelijkheid
“Wij zijn zeer gecommitteerd om in deze moeilijke omstandigheden zorgprofessionals en iedere werkende in de vitale sectoren van eten en drinken te kunnen blijven voorzien”, zegt Van der Waaij. “Ziekenhuizen, zorginstellingen, maar ook distributiecentra, politiekantoren en industriële installaties moeten blijven draaien. Wij zijn ondersteunend en faciliterend hieraan en blijven dat doen. Dat is een belangrijke verantwoordelijkheid voor zowel onze bedrijven, opdrachtgevers als overheden. Daarbij werken onze leden volgens een veiligheidsprotocol, waarin de RIVM-richtlijnen verder zijn uitgewerkt specifiek voor de catering, zoals lunchuitgifte in kleinere, gespreide groepen, beperking van sociale contacten, afhaallunches en bezorgservices.”

Wat vindt Veneca van de steunmaatregelen van de Rijksoverheid. Zijn die toereikend?
“De overheid heeft snel gehandeld met het steunpakket voor bedrijven en dat vind ik een grote pluim waard. Maar we vinden ook dat er inmiddels wel een onterecht beeld is ontstaan dat daarmee bedrijven volledig gecompenseerd worden en de crisis kunnen doorstaan. Want dat is nog maar zeer de vraag.

“Onze branche zal dit jaar miljoenenverliezen tegemoet zien, waarvan mijn schatting is dat ongeveer de helft door het steunpakket van de overheid wordt gecompenseerd. Wij roepen dan ook op dat we gezamenlijk: overheid, werkgevers en werknemers de verliezen zo veel mogelijk beperken en delen. Dat betekent overigens ook dat opdrachtgevers hun contractuele verplichtingen nakomen en dat we nadenken hoe we, op verantwoorde wijze, weer economisch actief kunnen zijn. Juist nu moeten procedures en administratieve rompslomp zoveel mogelijk beperkt worden.”

Hoe werkbaar zijn de omstandigheden voor cateraars die doorgaan in de zorg? Is dit vol te houden de komende maanden?
“We doen er alles aan en werken volgens veiligheidsprotocol. We vinden het belangrijk dat de vitale sectoren van goed eten en drinken kunnen worden voorzien. Daar willen we voor blijven zorgen.”

Hoe gaat Veneca de komende tijd tegemoet?
“Het is een spannende tijd. We hopen dat de economie wel aan de praat blijft, anders zijn de gevolgen heel groot. Niemand kan het nog echt voorspellen.”

Wat adviseert Veneca cateraars die zich zorgen maken in deze tijden?
“De zorgen zijn ook heel groot. Kijk welke maatregelen uit het steunpakket van de overheid je kunt benutten, informeer je mensen goed wat deze crisis betekent voor het bedrijf, deel je zorgen daarover. En denk alvast na over de periode ná de coronacrisis. Misschien dat er zelfs ruimte is voor creativiteit en nieuwe ideeën voor post-corona.”

Hoe kunnen sectorgenoten elkaar het beste helpen?
“Door onderlinge solidariteit, in gesprek over hoe je elkaar kunt helpen, wat heb je nodig? En dat kan in iedere contractuele relatie net even anders zijn. Je hebt elkaar na de crisis ook weer nodig.”

Verwachting FSIN
“Ook catering staat bijzonder zwaar onder druk door de (gedeeltelijke) sluiting van bedrijven en onderwijsinstellingen. De sluiting van scholen en universiteiten leidt tot het bijna volledig instorten van de vraag. Bedrijfscatering verliest in april de helft van de omzet doordat bedrijven massaal werknemers naar huis sturen. Volgens ons huidige scenario herstelt de omzet in de maanden daarna geleidelijk naar het niveau van voor de crisis. Op jaarbasis verliest catering 300 miljoen euro”, verwacht het FSIN (FoodService Instituut Nederland).

Bron: Out.of.Home Shops

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.

kees-van-der-waaij-door-fred-tigelaar.jpg