Horeca

KHN: ‘Komende periode enorm zwaar voor leisure’

(CORONANIEUWS) WOERDEN - Leisurehoreca wordt bijzonder zwaar getroffen door de maatregelen rondom COVID-19. Vakantie- en pretparken zijn gesloten en de keukens die open blijven, draaien nog maar een fractie van de gebruikelijke omzet. Hoe nu verder? Out.of.Home Shops vraagt het Koninklijke Horeca Nederland.

Redactie |

Koninklijke Horeca Nederland staat in nauw contact met de sector, die uit alle hoeken klappen krijgt. Omdat de maatregelen doorlopen tijdens de eerste belangrijke ‘leisureperiodes’, maken ondernemers zich zorgen, volgens een woordvoerder.

“Doordat de coronamaatregelen in ieder geval tot en met 28 april verlengd zijn, vallen het paasweekend, Koningsdag en een deel van de meivakantie in het water. De vaste lasten van ondernemers lopen door, terwijl hun inkomsten in één klap zijn weggevallen. Horecaondernemers maken zich veel zorgen, omdat ze niet weten hoe lang het gaat duren voordat ze weer een goede bezetting hebben.

“Een langere sluiting betekent nog meer omzetverlies en een steeds grotere kans op faillissementen en banenverlies voor de sector. We hebben eerder een raming gemaakt. Hierbij zijn we uitgegaan van twee maanden sluiting en een prognose van 50 procent omzetverlies over het hele jaar. Dat betekent een schadepost van 5,1 miljard euro. Helaas ziet het ernaar uit dat we in de buurt van dat scenario gaan komen.”

Salarissen
Volgens KHN is het vooral belangrijk dat de overheid daadkrachtig optreedt. “Het is cruciaal dat het volledige pakket met steunmaatregelen zo snel mogelijk met alle onderdelen open wordt gesteld. Met name de NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) is belangrijk, want deze voorziet in een stuk loonkostencompensatie.

“Het is goed dat de inhoud van deze regeling bekend is en op maandag 6 april het loket bij het UWV geopend is geweest. De salarissen voor april en mei moeten immers betaald worden. Daarom zijn steunmaatregelen noodzakelijk. Maar zelfs met alle steunmaatregelen, die immers niet alle schade dekken, wordt de komende periode voor veel horecaondernemers enorm zwaar”, aldus een woordvoerder.

Ontroerend
KHN ziet tegelijkertijd lichtpuntjes. “Horecaondernemers zetten de gezondheid van ons allen op nummer één. Ondanks de sluiting zetten zij samen met hun team ontroerende initiatieven op om een belangrijke bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving.

“Enkele hotels openen hun deuren voor de opvang van patiënten, zorgmedewerkers of asielzoekers, eet- en drinkgelegenheden doneren hun voorraad aan voedselbanken en horecamedewerkers zetten zich op allerlei plekken in de voedselketen en ouderenzorg in. Het maakt ons allemaal trots dat de Nederlandse horeca, ondanks alle zorgen, de schouders eronder zet en blijft zorgen voor alle horecamedewerkers en de samenleving.”

Bron: Out.of.Home Shops

Door Coen Brandhorst en Mathijs van Eeten. 

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.

 

 

201809080077foodtruckefteling-1.jpg